dimarts, 3 de novembre del 2015

Cal el vostre ajut

Fa pocs dies Figueres va ser notícia per una acció destinada a detectar casos d’absentisme escolar. Les dades, 14 menors recollits al carrer en horari lectiu - 2 d’ells sense escolaritzar - són esfereïdores, però no són més que una ínfima part d’un problema que va molt més enllà. Molts ens han felicitat per aquesta iniciativa i ens demanen més continuïtat i fermesa en la lluita per eradicar l’absentisme. D’acord, però  tinguem clar que les mesures de força  no fan res si no hi ha un projecte al darrere. No n’hi ha prou: més enllà de criminalitzar, calen esforços per fer entendre la necessitat d’acudir a escola. Castigar, penalitzar, obligar… no resol mai l’arrel del problema. Acompanyar els menors amb els seus tutors i fer que els  portin a classe serveix  per netejar algunes consciències. Però cal una gran feina de sensibilització i molta pedagogia per fer comprendre a l’entorn social i familiar d’aquesta mainada la necessitat d’una escolarització regular. I per a això calen moltes eines. Algunes les tenim; d’altres les estem buscant. No és fàcil, per això ens cal escoltar els que en saben i buscar ajut de professionals per continuar treballant globalment, com ja s'està fent, amb les famílies, l’escola i tot l’entorn. Malauradament, els resultats  no són  mai immediats. No ho hem de perdre de vista. Com tampoc no podem obviar que el problema no es resol portant els nanos a escola sense treballar les situacions que s’amaguen darrere cada cas.

Per tot plegat ens cal la col·laboració de tots els ciutadans en la detecció dels casos d’absentisme. Si veieu mainada en edat escolar rondant pels carrers ho podeu fer saber a la Guàrdia Urbana. Sabem que és només un primer pas, però necessari.

Aquesta problemàtica és una més de les que ens hauríem de fer reflexionar sobre el paper de la policia a la ciutat, com a regidor de la G.U puc comprometre’m a tornar els nens a l’escola però si no trobem camins per a evolucionar i que tothom comprengui la necessitat d’educar i incloure els infants a la societat poca cosa podem fer, és ben evident que no puc tenir els guàrdies cada dia buscant nens.
Com és evident que si no ens impliquem com a ciutadans, per exemple en l’incivisme en abandonar deixalles als contenidors, no podem tenir un policia a cada bateria de contenidors, no ens en sortirem com a ciutat.

(article publicat al setmanari Empordà el 03/11/2015)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada