dimarts, 5 de juliol del 2011

La biblioteca tanca a la tarda

A vegades hi ha notícies que els governs de torn intenten que passin desapercebudes; pretenen que els ciutadans no s’assabentin d’alguna qüestió important, ja sigui perquè és impopular o perquè ideològicament no convé. Això ha passat a Figueres aquesta setmana: un discret anunci a la pàgina web de la biblioteca Carles Fages de Climent informa que durant l’estiu l’horari passarà a ser de 9h a 14h i que els dissabtes tancarà.

La biblioteca Carles Fages és un equipament estimat pels figuerencs i els empordanesos en general: no cal oblidar que fins avui és la que més préstecs fa de la demarcació de Girona. És comprensible que l’Alcalde no vulgui que aquesta sigui una notícia que corri massa, com segurament tampoc no deu voler que se sàpiga que al cap d’atenció a les persones (càrrec de confiança), que és el responsable de la Biblioteca, se li ha apujat el sou en 7.000,00 € anuals fins a arribar als 50.000,00 €.

Sigui com sigui, considero que aquest no és el camí per aplicar retallades, La decisió deixarà la Biblioteca oberta només 25 hores a la setmana, quan la normativa assenyala que s’ha de tenir oberta 40 hores setmanals. Considero que no és admissible que es redueixi el funcionament d’un equipament cultural emblemàtic que a més supleix moltes mancances de les famílies durant les vacances, des de la lectura a la presència de mainada i estudiants gaudint les tardes d’estiu que no tenen escola.

Els antecedents d’aquesta mesura es troben en la deixadesa absoluta del govern municipal en relació amb la biblioteca. Es va amortitzar la plaça d’una treballadora que es va jubilar el mes de febrer passat per estalviar 30.000,00 €; encara recordo la monumental picabaralla al ple oposant-nos a aquesta mesura. Això, i el fet de no destinar ni un euro a cobrir vacants d’estiu (4.000 euros anuals), fa que s’hagi de tancar la biblioteca més de la meitat d’hores durant l’estiu.

No puc estar-me de fer-vos notar que en l’últim ple del passat mandat es varen aprovar convenis de col·laboració amb la Cate (18.000 euros anuals) i els Amics dels Gegants (11.000 euros anuals), per exemple, per als quals sí que hi ha diners públics. No tinc res a dir sobre aquestes aportacions a entitats de la ciutat; no m’oposo la despesa cultural i estic ben convençut que les finalitats d’ambdues són d’interès general, però tampoc no tinc cap dubte, a l’hora de valorar la repercussió de la Biblioteca entre els ciutadans de Figueres, que l’interès públic és infinitament superior.

Al final, si fem números veurem que complir amb la llei i prestar el servei a les tardes ens costava 34.000,00 €; en canvi, preferim gastar-ne 36.000,00 € en subvencions a tercers i incrementar el sou del responsable del tancament de la Biblioteca.

Deixeu-me afegir que per molt que l’Alcalde intenti que aquest tipus de notícies passin desapercebudes no ho aconseguirà, perquè farem la nostra feina d’oposició de forma rigorosa i transparent.

(article publicat al setmanari Hora Nova el 5 de juliol d'enguany)

3 comentaris:

  1. HORARI D'ESTIU
    HORARI D'ESTIU (Del 5 de juliol al 31 d'agost)

    OBERT DE DILLUNS A DIVENDRES
    MATINS De 10 a 13.30h ; TARDES De 17 a 20h
    DISSABTES TANCAT

    ResponElimina
  2. Fàntàstic.;

    Està bé rectificar i quan t'ho diu l'oposició i la premsa més.
    Rectificarem algún sou?

    Salut anònim

    ResponElimina
  3. Sóc l'anònim. Només sóc un usuari eventual de la bib, no conec ningú de CiU ni el vaig votar. Tampoc et vaig votar a tu. En qualsevol cas, suposo que ho han rectificat a temps... Traient una hora, la de 4-5.

    Salut

    ResponElimina