dijous, 10 de juny del 2010

Una valoració del Ple


Avui reprodueixo la valoració que el PSC fa del darrer ple celebrat a l'Ajuntament. Us deixo, al final, un vídeo amb algunes de les intervencions dels regidors del grup municipal socialista i les corresponents rèpliques del govern, de les quals ja tindrem temps de parlar-ne.

El PSC posa de manifest la insolvència del projecte de la plaça de Braus

Pere Casellas demana que no s'inverteixin 1,5 milions d'euros municipals en una iniciativa promoguda per empreses amb greus riscos d’insolvència.

En relació amb la moció per denunciar els immigrants irregulars que s’empadronen, el portaveu socialista demana que es persegueixi “la delinqüència, no la diferència”

El PSC de Figueres va presentar en el Ple de 3 de juny de 2010 la documentació oficial que demostra la insolvència de l’empresa Sports Vida & Ocio, a la qual Santi Vila (CIU) vol comprometre 1,5 milions d’euros municipals per realitzar el complex esportiu de la Plaça de Braus. Vila va defensar la necessitat de dotar amb els diners municipals el projecte, que s’amplia respecte la primera versió amb pistes de pàdel i spas. El portaveu socialista, Pere Casellas, va manifestar que,  amb la documentació aportada, calia deixar sobre la taula l’estudi de viabilitat aportat per l’empresa, que compta amb un demolidor informe en contra de l’interventor municipal. La coalició formada per CIU, ERC, el regidor Elelman (ICV) i el regidor trànsfuga Pere Pujulà, va aprovar l’estudi de viabilitat. El PSC va avisar que no permetria abocar els diners municipals en una empresa insolvent.

Casellas va presentar en el mateix Ple una moció per crear una comissió per a l’anàlisi i reducció de la despesa municipal i per a l’elaboració d’un pla de viabilitat financera, atès que la liquidació del pressupost es va tancar amb un endeutament del 112,85% i un dèficit de 880.389 euros, per la qual cosa la Llei d’hisendes locals obliga l’Ajuntament a fer un pla de viabilitat. El portaveu socialista va avisar que, de seguir en la mateixa situació de precarietat econòmica, no es podrà fer un nou pressupost per a l’any vinent, i caldrà prorrogar l’actual. Figueres ocupa el lloc 97è en el rànquing de ciutats espanyoles per volum de deute.

La regidora Núria Navarro (PSC) va sol·licitar en el torn d’intervencions que la ciutat de Figueres s’avancés en la posada en vigor del projecte Educat 1x1, destinat a convertir a digitals les aules i els processos de les escoles i instituts catalans. Navarro va sol·licitar que coordinadament amb els Instituts i el Departament d’Educació s’ajudi a dotar les escoles de pissarres digitals, i els alumnes figuerencs d’ordinadors portàtils, així com a realitzar sessions formatives per a mares i pares, davant el projecte que ha de culminar el 2013 amb la total digitalització dels processos de formació dels infants i joves figuerencs. La regidora d’Educació, Yolanda Milán (CIU) va contestar amb un lacònic “ja ho farà la Generalitat, que és l’òrgan competent”. Navarro va declarar a la sortida del Ple que Figueres ha d’apostar per donar un valor afegit als seus estudiants de primària i secundària: “no podem anar sempre a remolc de les altres administracions”.

D’altra banda, el regidor Ciro Llueca (PSC) va deixar en evidència que una sol·licitud de subvenció de 942.367 euros presentada per l’Ajuntament a la Generalitat contenia errors de fons que amb tota probabilitat faran perdre les opcions de la ciutat. La proposta del govern de Santi Vila (CIU) no complia cap dels 7 criteris de valoració fets públics per accedir als ajuts. En relació amb una altra subvenció, destinada a la redacció del projecte d’un nou equipament bibliotecari, Llueca va reclamar que el projecte sorgís de manera transparent a partir d’un concurs d’idees en lliure concurrència pública, no per encàrrec “a dit” de l’alcalde Santi Vila.

En el mateix Ple, el consistori va aprovar el tràmit per facilitar la creació d’una zona de culte multiconfessional a tocar del cementiri municipal. El PSC va votar a favor de la cessió dels terrenys, tot i reclamar al govern que alhora es destinessin espais per a entitats i agents socials de la ciutat, que tenen greus problemes per poder disposar d’espais de reunió i treball.

Pere Casellas (PSC) va donar el vot afirmatiu a diversos projectes impulsats en l’anterior mandat i incorporats en el programa electoral socialista, i que ara avancen segons el previst amb l’actual govern de CIU. Són el centre cívic del Poble Nou, els aparcaments soterrats del Passeig Nou i de l’Hospital i la futura llar d’infants del Rec Susanna.

Durant el mateix ple municipal de 3 de juny, el PP de Figueres va presentar una moció per denunciar els immigrants en situació irregular que s’empadronen a Figueres. La moció, que en diversos municipis catalans ha estat aprovada amb els vots del PP i CIU, va ser rebutjada a Figueres per la majoria dels regidors. El portaveu socialista, Pere Casellas, va demanar que es perseguís amb fermesa la delinqüència, no la diferència, i va proposar la contractació de nou agents de la guàrdia urbana, a canvi de suprimir diverses partides que el context de crisi no permet abordar, i de reduir a la meitat  el nombre de regidors de govern que tenen dedicació completa, tot i que ara compten amb menys competències que fa un any.

El regidor Llueca va preguntar al govern el perquè de la cancel·lació d’una nova edició del cicle de conferències Àgora, que, sota patrocini empresarial i amb entrada gratuïta, oferia un espai de debat i reflexió sobre temes ciutadans amb experts internacionals. L’alcalde i candidat de CIU per Girona al Parlament, Santi Vila, ha apostat per un altre format, anomenat Tribuna Oberta, que està dotat municipalment amb 15.000 euros i es realitza al Motel, a 50 euros el cobert. Llueca va demanar al vicealcalde Francesc Canet (ERC), crític amb el Tribuna Oberta, que redrecés la situació. En aquest punt el regidor de cultura Sr. Richard Elelman va lloar sense embuts la tasca de Ciro Llueca.

Finalment, Pere Casellas va tancar la seva intervenció en el Ple del mes de juny sol·licitant al govern municipal un exercici personal de rigor i responsabilitat, en considerar que continuar amb el projecte de la Plaça de Braus, amb la nova documentació i l’informe oficial de l’interventor municipal, només pot ser fruït de la ceguera preelectoral de CIU a Figueres: “la ciutat està en una situació de crisi econòmica greu: no comprometin els diners municipals en un projecte insolvent”.

Per últim, Pere Casellas va demanar a Santi Vila que deixi d’acusar el Grup Socialista de manca de rigor amb el tema de les factures de l’àrea de cultura, atès que no es pot demanar rigor per part de qui va tenir 100.000,00 € de factures al calaix d’altres àrees de govern, de qui porta un estudi de viabilitat sense demanar cap referència al Registre Mercantil i de qui encara té pendentes factures de fa 2 anys de la pista de gel.

Finalment, i a la vista dels més de 2.400,00 € invertits a la consulta del 25-A, Casellas va tornar a demanar a l’Alcalde qu en fes una valoració política,  que aquest cop tampoc va fer.

1 comentari: