divendres, 7 de maig del 2010

Sobre el Ple d'ahir


Aquesta vegada lamento no poder penjar cap video de l'antològic Ple d'ahir a l'Ajuntament de Figueres. Dificultats tècniques van fer impossible enregistrar cap imatge, pel que us n'informo a través de la nota de premsa que el PSC ha fet pública avui

El PSC vota en contra de la requalificació de terrenys perquè CIU i ERC no posen límits al Montessori

El govern de Santi Vila desaprova una moció socialista per constituir una comissió d’experts pel disseny del futur Museu Militar de Figueres

Vila, preguntat per la influència de la carta als 38.000 figuerencs en les consultes independentistes: “no hi hem tingut res a veure, preguntin als del dret a decidir”

El PSC de Figueres ha presentat en el Ple de 6 de maig de 2010 una bateria de preguntes relatives al funcionament ordinari del govern de la ciutat i a les polítiques que s’impulsen des de la coalició formada per CIU, ERC, el regidor Elelman (ICV) i el regidor trànsfura, Pere Pujulà.

Una de les mocions socialistes ha proposat la creació d’una comissió d’experts perquè vetllin pels interessos de la ciutat en el disseny i concepció del projecte museogràfic del futur museu militar de sant Ferran. En la proposta, els noms d’Agustí Alcoberro, director del Museu d’Història de Catalunya; Pere Gifre, president de l’Institut d’Estudis Empordanesos; Anna Capella, directora del Museu de l’Empordà; Èrika Serna, arxivera comarcal de l’Alt Empordà; Eva Astarloa, arxivera municipal de Figueres, i els doctors Joaquim Albareda (professor UPF, especialista en política i societat a la Catalunya del segle XVIII) i Francesc X. Hernàndez Cardona (professor UB, especialista en història militar de Catalunya). La moció del PSC figuerenc sol•licitava expressament que l’opinió de la comissió fos vinculant per al procés de selecció de la persona que dirigirà el futur museu, i complementàriament que en supervisés el disseny conceptual del futur equipament. El govern de Santi Vila (CIU) ha rebutjat la proposta, tot i no donar explicacions clares del sentit del vot, més enllà del fet que s’ha decidit comissionar el vicealcalde i diputat Francesc Canet (ERC) per gestionar el procés que farà possible el futur museu.

D’altra banda, i tal com s’havia anunciat, el PSC ha votat en contra de la requalificació urbanística dels terrenys municipals on s’hi instal·larà el futur centre educatiu Montessori. Com ja ha explicat en diverses ocasions el portaveu socialista, Pere Casellas, el vot no podia ser afirmatiu si no es formalitzàven prèviament dos requisits indispensables per a la millora de l’escola pública figuerenca: la imposició d’un cànon dirigit a finançar programes de socialització de llibres i ordinadors portàtils en les escoles públiques, i la posada a disposició de terrenys per a l’escola Carme Guasch, actualment en barracons. CIU i ERC han fet possible la requalificació dels terrenys sense haver formalitzat cap límit a l’empresa privada que vol constuir el Montessori.

El regidor Ciro Llueca (PSC) ha preguntat al Ple pel finançament dels projectes de rehabilitació d’edificis amb càrrec al pressupost municipal, així com per diverses qüestions de la Biblioteca Fages de Climent, la qual havia estat seleccionada per la Generalitat per impulsar el préstec d’aparells lectors de llibres digitals en una possible campanya iniciada el passat sant Jordi. El govern de Santi Vila ha explicat que properament compliran amb el servei, i que per Sant Jordi no van creure oportú difondre de manera específica la biblioteca pública de la ciutat ni premiar els Superlectors, els usuaris amb més prestecs de l’any, “perquè no és interessant”.

El mateix regidor Llueca ha defensat que se sotmeti a valoració del plenari el Pla de Cultura de Figueres, redactat durant el 2009 per una comissió nomenada unànimament pel Ple, i en el qual varen participar 300 persones vinculades a l’art, la creació i la cultura figuerenca.

Pere Casellas ha posat en evidència, tal com havien recollit els mitjans de comunicació, que ni l’Ajuntament ni Fisersa, l’empresa que gestiona el transport públic de la ciutat, tenen constància de cap ingrés ni cap acord per rebre subvencions europees, al contrari del que Santi Vila i Richard Elelman han publicitat en diverses ocasions. S’ha posat de manifest que l’ineficaç bus elèctric, en no comptar amb cap finançament extern al pressupost municipal, ha costat 208.880,00 €. En els últims deu dies el regidor Elelman haurà viatjat a congressos sobre sostenibilitat a Itàlia i Bèlgica, sense que això repercuteixi en una millora del servei figuerenc. En nom del govern, Elelman ha afirmat que el resultat es veurà “a molt llarg termini”.

Finalment, el PSC ha sol·licitat la creació d’un protocol d’actuació per als casos de suspensió d’esdeveniments públics de gran magnitud, com la rua de disfresses que protagonitzen cada any els escolars de Figueres, i que el passat 3 de maig va ser suspesa a causa del mal temps, només 45 minuts abans d’iniciar-se, quan les famílies ja es trobaven disfressades i al lloc de sortida. Santi Vila (CIU) ha justificat la improvisació per la decisió de les AMPAs, que fins l’últim moment no es varen decidir a cancel·lar. El PSC ha desautoritzat la resposta i ha sol·licitat formalment un nou protocol.

Pere Casellas ha tancat la seva intervenció en el Ple del mes de maig amb una petició perquè el candidat de CIU per Girona al Parlament, Santi Vila, valorés la participació ciutadana en la consulta independentista realitzada a Figueres el 25 d’abril, després d’haver tramés com alcalde de la ciutat una carta als 38.000 votants sol·licitant-ne el vot. Vila, declarat independentista però que pocs dies abans havia titllat el gir independentista de CIU com “còmic i grotesc”, ha evitat pronunciar-se, afirmant que “no hi hem tingut res a veure, preguntin als del Dret a decidir”. L’estupefacció en les files d’ERC ha estat indissimulada.

12 comentaris:

  1. Si és cert això de que l'alcalde diu que no hi han tingut res a veure, espero que tornin els diners que han costat enviar les cartes. No se'n diu malversació de diners públics?

    ResponElimina
  2. Sí, un amic meu que té estudis diu quelcom de "... I qui no en sap, ensenya". No és això el que feia el regidor Elelman la setmana passada amb els meus diners? Ensenyar com aconseguir finançament europeu quan a ell no li donen?

    ResponElimina
  3. Joaquim.;

    Això és el que va contestar l'Alcalde. Malversació potser no però manca de memòria si!

    Pere

    ResponElimina
  4. I n'hi ha que paguen per anar al circ!

    ResponElimina
  5. No hi ha actes oficials per escrit de les reunions que es puguin penjar, com has fet amb alguns altres documents? De segur que no capturen la intensitat dels debats com el video, però com a mínim sí que serà informació molt valuosa.

    ResponElimina
  6. Hola.;

    Demanaré l'acta, triguen un temps però tant bon punt la tingui la penjaré.

    Pere

    ResponElimina
  7. Ja fa un temps que la web de l'Ajuntament només penja els ordres del dia dels plens i no les actes i les posa a disposició dels ciutadans d'una manera tant accessible. Potser tal i com estan anant les coses, seria interessant, per sanitat i higiene democràtica que les tornessin a penjar i tots veurem què és el que s'hi cou. I a aquell regidor que això no li agradi, doncs que ho digui públicament i així ja els anirem descartant de cara a les eleccions municipals.
    Pere, ho podeu demanar que tornin a penjar a la web les actes dels plens i de les Juntes de Govern ? Gràcies

    ResponElimina
  8. Robert.;

    Demà ho demanaré a la comissió informativa.

    Pere

    ResponElimina
  9. Amic Pere,

    Solidaritzant-me amb l'escrit d'en Robert tema que fa molt de temps que vinc queixant-me ja que sóc el més vell dels assistents als Plens (per antigüitat i no per desgast) et demanaria que a més a més per respecte als que assistim als Plens i hem d'aguantar totes les pujades i baixades de to, que els precs i preguntes que siguin contestades per escrit tinguem una informació pública de la resposta, perquè últimament desprès de molta .........., ens quedem sense sàpiguer el resultat final dels precs i preguntes que es contesten per escrit, cosa que crec que la resposta tambè hauria de figurar en l'acte del Ple.
    Joan Oliva

    ResponElimina
  10. Hola Joan.;

    Totes les respostes que ens donin per escrit les posaré al bloc. El tema és que els costa molt respondre per escrit. Avui han contestat una de dos mesos enrera del regidir Borrego.
    Hi penjarem les actes, les respostes i les preguntes.
    Quin dia et va bé que passem per l'Associació?

    Pere

    ResponElimina
  11. Hola Pere,

    Et felicito per la teva tasca en l'oposició; és molt important que hi hagi una veu del PSC que posi en evidèncica els tripijocs d'aquest Ajuntament que sembla més el "Camarote de los hermanos Marx" que una institució al servei de l'interès general. El cas Montessori és impresentable, ara queda clar qui mou els fills de Santi Vila. Aquest grup econòmic-financer promotor del projecte, ara vol a més d'instal·lar un centre educatiu privat en terrenys públics "regalar-nos" un pabelló esportiu al costat de les instal·lacions del centre. Senyors del govern, els figuerencs i figuerenques ens toca la tramuntana però no hem perdut els papers ni el sentit comú. Per cert, a càrrec de quina partida pressupostària ha carregat el Sr. Vila la carta de recolçament de la consulta del dia 25? Espero que no vagi a Cultura, perquè Edelman ja ha esgotat tot el crèdit.

    Salut.

    ResponElimina
  12. Efectivament, fa alguns dies que algú li va preguntar al seu bloc. Jo també vull saber quants diners han costat les cartes...

    ResponElimina