diumenge, 2 d’agost de 2009

La Figueres del futur serà n mirall per a tothom

(Entrvista publicada el 30 de juliol a http://www.diari.es/)

El primer secretari del PSC a Figueres i actual tinent d’alcalde de l’Ajuntament figuerenc ha tret el nas a la política amb pas ferm, mogut, diu, per l’impuls d’empènyer la ciutat cap a un futur acollidor i integrador. Pere Casellas analitza, en aquesta entrevista amb profunditat, la situació actual d’alguns dels temes d’actualitat de la ciutat. En l’aspecte personal, posa data de caducitat a la seva tasca al capdavant del partit com a primer secretari. Quan parla de la ciutat, les seves paraules desprenen il·lusió per aconseguir que Figueres presumeixi d’aquí a poc de veure com s’han acomplert els projectes que ara mateix es couen a la taula de l’equip govern. Casellas afirma que buscarà la Figueres “3.0”, una ciutat “integradora, neta, curosa, disciplinada i protectora”. Quines similituds hi ha entre lluitar per a la defensa dels drets humans a Sud-Amèrica i fer-ho en un despatx pel bé d'una ciutat com Figueres?

La voluntat de servei. Els meus anys a Pax Romana i FICAT van sevir per formar-me com a persona, viure de primera mà les injustícies més greus i l’enorme experiència d’assistir a les sessions del la Comissió pels Drets de l’Home a NN.UU a Ginebra, va ser un treball intens a plena dedicació, no m’amago de dir que retribuït professionalment. Avui és satisfacció impagable saber que Alberto Fujimori acaba de ser condemnat a 25 anys de presó per l’assassinat de 15 persones, entre elles un nen de 8 anys, a Barrios Altos el 1991 i 9 estudiants i un professor de la Universitat la Cantuta...varem treballar molt en aquest succés i altres. Vaig aprendre a relativitzar molt, ser capaç d’entendre que alguns sofriments no tenen aturador i que la maldat no té límit, però també vaig saber la única manera de combatre-les és amb la veritat, mirant endavant. Arrel d’un estudi sobre la marginalitat per encàrrec de la regidoria de drets civils de l’Ajuntament de Barcelona (aleshores del PI) vaig conviure amb el quart mon a Barcelona: les drogues, la sida, la gent gran sense recursos, la immigració sense papers. Arrel d’això vaig prendre la decisió d’intentar canviar-ho i això només es fa des del poder.

De nou primer secretari del PSC a Figueres. Vostè ha tret el nas a la política amb molta força...

Penso que he entrat en la política pel per la necessitat i neguit de dur a terme projectes per a la meva ciutat. I això ho pots fer, en gran part, si estàs disposat a adquirir responsabilitats. Ser el primer secretari del PSC a Figueres, a més d’una immensa satisfacció personal, em permet poder treballar per la ciutat i fer realitat la vocació de servei que tenim totes les persones que ens posem en política. Una cosa ha de quedar clara però, amb aquesta reelecció ja seran vuit anys al capdavant del partit. Passat aquest temps serà el moment de donar el relleu per aportar noves cares i frescura als socialistes figuerencs.

Si li féssim una radiografia a la ciutat, n'hi hauria per estar satisfets de la salut que té avui?

Crec que gaudim d’una bona salut, però que cada dia que passi anirà millorant. Totes les accions que s’estant duent a terme, i aquí no val parlar només d’urbanisme sinó que també hi podríem incloure altres moltes accions municipals, ens permeten créixer dia a dia. I el fet que es puguin tirar endavant moltes i bones iniciatives és gràcies al PSC de Figueres que, fent del compromís amb la ciutat el nostre principal objectiu, hem sumat esforços i ens hem unit a un govern que treballa per posar Figueres al segle XXI.

Hi trobaríem alguna lesió?

De lesions, o molèsties que notes quan ha de canviar el temps, sempre n’hi ha. Un exemple són els equipaments que, tot i tenir-ne d’extraordinaris com el Teatre municipal el Jardí, n’hi ha una mancança. No obstant ja hem posat fil a l’agulla per solucionar-ho i, per exemple, la rehabilitació de La Cate -obra ja començada- ens permetrà oferir una nova sala de petit i mitjà format. Aquest és un pas més, però no em vull oblidar de l’Auditori al convent dels Caputxins, projecte del que ja tenim el finançament i podrem començar les obres ben aviat. En altres àmbits també hem posat fil a l’agulla per oferir més equipaments, com amb la nova piscina descoberta que ja s’està aixecant, el nou pavelló que s’aixecarà a tocar de l’Hotel Ronda o, entre d’altres, la nova piscina coberta a la Plaça de Braus.

Les relacions amb ERC i el PP són ara...

Molt correctes, com han de ser. No cal oblidar, com ja he dit abans, que totes les persones que es dediquen a la política hi són per una vocació de servei. Per tant, tot i que puguem tenir ideologies diferents, tots hi estem posats per fer coses per Figueres.

En el seu blog parla de portar Figueres al segle XXI sense haver de tornar a passar pel segle XX. Què vol dir?

Que en algunes coses estem al XIX i no tenim temps de passar pel XX, cal treballar fort.

També diu que els figuerencs hem d’exigir el màxim als polítics...

Vull dir que és una obligació que els carrers estiguin nets, la ciutat endreçada i amb els serveis a ple rendiment. Aquesta és la feina, a grans trets, que s’ha d’exigir a l’administració pública local i, sincerament, crec que el Govern municipal està complint en aquest sentit.

Vaig a exigir-li, com a figuerenc i periodista, que em posi al dia d'una llista de temes calents...:

1. La xarxa wifi per a la ciutat:

Estem tancant l’avantprojecte i durant el 2010 espero que sigui una realitat: més de 40 punts d’accés gratuït a internet a Figueres.

2. La presó:

La nova s’està construint al Puig de les Basses i, com es pot veure, el seu aspecte és imponent. Sobre la presó del carrer Sant Pau, la vella, desitjo que reverteixi el més aviat possible a la ciutat.

3. El Casino Menestral:

Un tema difícil, però que estem en condicions de solucionar. Calia ajudar a trobar el finançament per reprendre les obres, de l’edifici d’una entitat que recordo no és municipal, i ja ho hem fet. És qüestió de poc temps que hi torni ha haver activitat. Personalment, tinc moltes ganes que aquest tema es desencalli.

4. Les obres a l'estadi de Vilatenim:

Si et refereixes a la gespa artificial no és un tema calent. Senzillament equipem aquest equipament municipal amb gespa artificial de darrera generació –aprovada pels màxims estaments del futbol europeu- perquè s’hi puguin jugar més partits i, en conseqüència, es pugui ser útil per a més entitats que les que hi ha actualment. D’altra banda hi ha ganes de poder-hi fer concerts i altres esdeveniments culturals.

5. El parc de les aigües:

És un projecte que vam aprovar en l’anterior Govern municipal. Un bon projecte crec, que oferirà a Figueres un nou parc urbà (el segon després del Pac Bosc) i que permetrà connectar a la ciutat barris que fins ara estaven una mica aïllats com el Cendrassos o l’Horta Capellera. Espero que en els propers mesos farem la recepció de les obres i podrem obrir al trànsit els nous carrers. Com a últim detalls, en aquest punt hi fem un aparcament de més de 150 places que et deixarà a menys de cinc minuts del centre històric.

També en el blog enumera un seguit de futures inversions (rentar la cara al centre històric i a la marxa de l'Ham, caputxins, adquisició de locals per a centres cívics, redacció del projecte d'una nova biblioteca i arxiu, millora de l'actual biblioteca, millorar la xarxa de l'aigua...) Alguna novetat destacada en aquests aspectes?

Per a nosaltres tot és destacable perquè ho fem amb molta passió i ganes. Dels plans de barris al centre històric i a la Marca de l’Ham puc dir que funcionen a ple rendiment. A la Marca de l’Ham d’una manera més visible pq gran part de l’obrab urbanística ja està executada i al Centre històric estem a l’inici de tot, però l’any vinent ja hi farem els primers projectes urbanístics com al carrer Muralla. Ben aviat ja tindrem en propietat el local de Poble Nou per al centre cívic. Els Caputxins, com he dit anteriorment, és una obra de la que ja disposem dels diners, i que començarem ben aviat. Personalment, considero que és un gran projecte que posarà a Figueres en el mapa dels auditoris més prestigiosos d’Europa. I això, en gran part, ha estat possible a les gestions que el grup municipal socialista ha realitzat a Madrid perquè ens donessin les oportunes subvencions que es deriven de l’1% cultural. Estic molt content d’aquest projecte. Pel que fa a la resta de projectes com per exemple la nova biblioteca, són idees que s’estan redactant i que encara no estan definides. És per això que vull ser prudent i parlar-ne quan siguem capaços de dir que tal dia començarem les obres.

Quin model de ciutat hem d'esperar els figuerencs de la Figueres del futur?

Una ciutat en la que els nostres fills podran viure i treballar, podran desenvolupar-se com a persones sense haver de marxar, si és que no ho volen fer per experiència personal. També és una ciutat amb grans voreres, amb pocs cotxes, neta, endreçada, bonica, segura. Serà la Figueres, si m’ho permeten, 3.0 i serà una ciutat que haurà integrat a tothom qui ha vingut. Al mateix temps però, serà una ciutat disciplinada, curosa, treballadora i sobretot protectora i agraïda amb les seves filles i els seus fills. Figueres serà mirall de tothom, aquest és el meu desig i el meu compromís.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada