diumenge, 4 de novembre del 2018

La casa natal


La Diputació de Girona s’estima molt Figueres. I no és per a menys, perquè és de les ciutats que li costa menys diners de tota la demarcació; a canvi, poden venir de tant en tant a fer-se una fotografia convidats per l’Alcaldessa, signen al llibre d’honor de la ciutat i els porten a fer un passeig per la vila amb la convicció que tot està perfecte i que tot és magnífic. Aquesta vegada, la promesa són 500.000€. El que ja sap tothom és que, d’aquests diners, no en veurem ni un cèntim, com en tantes altres ocasions; sobretot, si els ha de demanar l’actual govern municipal.

La responsabilitat d’aquest desgavell, evidentment, no és de la Diputació de Girona. Fins i tot pensem en la seva bona voluntat i ganes de participar en els projectes que pugui engegar Figueres. Però és evident que si des del govern només se’ls demana que els vinguin a veure i prometin diners a la premsa, i prou, doncs, ho fan, i llestos!

Fa pocs dies li ha tocat el torn a la Casa Natal de Salvador Dalí. 500.000€ euros que han promès; i que podrien haver estat 1.500.000€, com van prometre per al Museu del Circ, o, ja posats a fer, podrien haver dir allò de: cap problema, ho paguem tot! Al capdavall, l’Ajuntament de Figueres no els els reclamarà, aquests diners, tot i tenir el projecte de rehabilitació des de fa dotze anys. I, si l’Ajuntament no fa res, difícilment la resta d’administracions poden fer res.

No és la primera vegada. S’han previst subvencions des dels pressupostos Generals de l’Estat per la Casa Natal que s’han perdut perquè el propi govern municipal no ha sabut, o pogut, demanar-les ja que té el projecte de rehabilitació totalment aturat. La darrera gestió coneguda a Madrid, va ser la fotografia de l’Alcaldessa amb el llavors Ministre Wert.

Curiosament, en el que portem de mandat només s’ha aprovat una sola cosa pel Ple Municipal relativa a la Casa Natal, fa poques setmanes, i és la creació d’una partida pressupostària de 10.000€ per encarregar-ne el projecte museològic; curiosament, dic, perquè ens pensàvem que això ja estava fet i encarregat, però sembla que no. Per tant, com en el nostre govern és habitual, el més calent és a l’aigüera; i tot sembla indicar que aquesta és l’aigüera per la qual s’escolen aquest mandat, aquest govern i, si ens descuidem, aquesta ciutat.

No sabria dir quantes rodes de premsa ha fet aquest govern respecte de la Casa Natal en aquest mandat i en l’anterior. Total, per no dir ni fer res excepte posar unes fotografies gegants per tal de tapar que els baixos de l’edifici estan plens de porqueria. Aquesta és la metàfora del govern de Figueres: posar fotos per tapar la porqueria. 

Aquest article ha estat escrit per l'Alfons Martínez i aparegué publicat al setmanari Hora Nova el passat 30 d'octubre

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada