dilluns, 10 d’octubre de 2016

175 anys del Col·legi d’Advocats de Figueres

Intervenció sota la cúpula del Museu Dalí el divendres 7 d’octubre de 2016.

Avui celebrem els 175 anys del Col·legi d’Advocats de Figueres. I és un honor ser aquí en nom del Consell Comarcal de l’Alt Empordà:  el Col·legi és de Figueres, però és ben evident que el seu servei s’estén a tota la comarca i al partit judicial que la conforma en gran part. La meva felicitació és especialment dirigida als advocats i les advocades que componeu el col·legi: la vostra és una feina molt difícil, us toca defensar la llibertat individual i col·lectiva en una comarca molt difícil. Una comarca colpida per la crisi i marcada per la proximitat d’una frontera que ens causa innombrables problemes de tràfic de drogues, persones i altres delictes. Molt especialment també és la nostra felicitació per als advocats i les advocades que componen el torn d’ofici: a Figueres la majoria dels lletrats en formeu part i això és un orgull.

És difícil la vostra feina, vosaltres sou els garants de la llibertat, els garants d’un procés just que és essència del nostre sistema democràtic. Entenc que es fa molt difícil ser fidels a defensar la llibertat en un món cada vegada més xenòfob i racista. Fixeu-vos què passa quan desapareix el procés, quan els advocats no hi som: doncs que apareixen els pitjors règims, els que no tenen cap respecte per la vida i la llibertat, com el nazisme (convindreu amb mi que és l’encarnació del mal) o les dictadures estalinistes com la del mateix Stalin o els khmers rojos. Convé doncs no oblidar mai que la vostra feina és protecció davant dels abusos possibles de l’estat.

No seria just si no tingués un record pels col·legiats i les col·legiades que han treballat en els moments més difícils del nostre país, que coincideixen amb les dictadures; us imagineu treballar acabada la guerra civil? Hi havia risc personal i professional molt greu. O treballar a les darreries del franquisme, amb els processos sumaríssims com el d’en Puig Antich?

No puc acabar sense felicitar els estaments polítics i judicials per la seva ràpida i acurada reacció en el tema de l’ús del català als jutjats d’Olot; us ho dic en el sentit del que he explicat fins ara: només si ens podem expressar en la llengua que ens van ensenyar quan vam començar a caminar podrem defensar-nos adequadament d’imputacions que poden ser molt greus o serem capaços d’explicar pretensions a un tribunal sobre assumptes que poden ser determinants en les nostres vides.

La meva felicitació, doncs, i el desig que seguiu 175 anys més, perquè la defensa que feu cada dia  de la llibertat i d’un procés amb garanties és la defensa de la democràcia que caracteritza la nostra societat; en resum: el que els americans denominen “el nostre mode de vida”.


Moltes gràcies!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada