dilluns, 30 de desembre de 2013

El negat increment d’impostos de la Sra. Alcaldessa

Dimecres passat el ple de l’Ajuntament va aprovar inicialment el pressupost per a l’exercici 2014 i definitivament les ordenances fiscals per al mateix exercici. El nostre vot va ser radicalment contrari perquè el govern de CiU incrementa els impostos i les taxes en un 1,7 % que es tradueix en uns majors ingressos de 1,9 milions d’euros en relació a l’anterior pressupost. El govern s’entesta en mantenir que només puja l’IPC i això no és veritat, el darrer estudi de l’INE el situa a -0,1 %. Una dada destacable és que la majoria de municipis del nostre entorn han congelat o abaixat els impostos. 

Sra, Alcaldessa, com és possible dir que no s’apugen els impostos i recaptar 1,9 milions més que l’anterior exercici si l’IPC és 0,1 % negatiu? 

En tot cas la pujada d’impostos és especialment perjudicial per a la nostra ciutat perquè llasta l’activitat econòmica de forma directa amb unes taxes astronòmiques; un exemple: les llicències d’obres menors a Figueres són 10 vegades més costoses que a Girona o les zones verdes per a no residents un 25% més que la ja brutal zona blava, i indirectament perquè castiguen a tots per igual amb un clar atac al consum que perjudica l’activitat econòmica. 

Resulta també molt feixuga per als més desafavorits que han d’afrontar uns tipus fiscals a l’IBI i a l’Impost de Vehicles que són dels més elevats de Catalunya. Aquest extrem resulta especialment dolorós per als ciutadans i les ciutadanes perquè la majoria no tenen feina o els seus salaris i ingressos han baixat o s’han congelat. Sra. Alcaldessa: si hem sofert una devaluació del nostre poder adquisitiu amb la davallada dels sous per que ens apuja els impostos? 

Nosaltres mai hauríem fet un pressupost com aquest, seria un pressupost ajustat amb una baixada d’impostos del 5% que mantindria o augmentaria la despesa social però l’executaria amb correcció i rigor sense caure en clientelismes i vigilant acuradament el compliment de la llei per part dels qui reben els ajuts, sobretot vetllant per a que tots els ciutadans de Figueres siguin iguals davant els serveis socials. Mantindríem la despesa en promoció econòmica però ajudant de veritat les nostres empreses i autònoms mitjançant la subvenció directa, l’ajut que es toca de veritat, per exemple subvencionant quotes de SS als comerços que obrin els migdies i no dedicant els recursos a inflables dominicals a la Rambla. 

I sobretot diríem la veritat per què vulgui o vulgui els impostos pugen!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada