dimecres, 5 d’octubre del 2011

Independència!

Diumenge passat vàrem anar a Vilatenim a fer una arrossada amb els veïns. La veritat és que hi havia molt bon ambient i no em puc estar de dir que l’arròs era magnífic, però òbviament no escric aquest article per explicar-vos si l’arròs ens va agradar o no.
Fa temps que als socialistes ens preocupa la relació de Figueres i Vilatenim; de fet, portàvem al programa electoral la constitució d’una entitat municipal descentralitzada perquè pensàvem que aquesta és una bona manera de gestionar Vilatenim, donades les seves especials característiques.

Per analitzar la situació el primer que cal fer és entendre que la Marca de l’Ham ja no és Vilatenim: de fa temps que s’ha integrat a Figueres i és un barri més de la ciutat. Vilatenim, en canvi, és un població essencialment rural que compta, però, amb grans superfícies que s’hi han anat instal·lant i que abasteixen la ciutat i fan importants aportacions a la hisenda munipal figuerenca; aquestes aportacions mai reverteixen en una proporció justa a Vilatenim. Actualment el poble està afectat per la paràlisi de la carretera de Roses, sense que Figueres faci gaire res per ocupar-se de la problemàtica. Se succeeixen les modificacions de planejament per tal de requalificar sòl agrícola amb vista a poder ampliar les instal·lacions esportives, però sense tenir en compte que el municipi va quedant diluït al bell mig dels interessos de l’alcalde figuerenc de torn.

Penso que cal posar remei a aquest situació donant la possibilitat als ciutadans i les ciutadanes de Vilatenim de governar-se i gestionar els seus recursos, que són molts. Entenc perfectament que precisament ara estem en un context en què hem de tendir a reduir l’administració. Malgrat aquesta certesa, no podem fer taula rasa amb tot, i avui dia les diferències entre Figueres i Vilatenim són molt importants: els interessos divergents i la realitat social, humana, econòmica i urbanística no tenen res a veure.

En el context que he intentat descriure penso que és important trobar una solució que garanteixi els interessos de Vilatenim, que sigui respectuosa amb el medi rural, que reinverteixi el que els seus veïns aporten i que permeti que aquests es regeixin com qualsevol municipi de Catalunya de les seves característiques, i això només es garanteix d’una manera: fent que es puguin governar a si mateixos amb plenitud. Per això crec important evolucionar directament cap a la constitució de Vilatenim en municipi independent de Figueres sense passar per ser una entitat municipal descentralitzada. Una altra cosa no em semblaria justa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada