dimarts, 27 de juliol del 2010

Gestió de l'Embarraca't II


L’afer dels sobres de l’Embarraca’t (el repartiment entre 20 persones, amb sobres plens de bitllets, de la recaptació de la barraca municipal de gots) qualificat literalment per Francesc Canet de “gestió exemplar”, ha arribat a un punt entre divertit i tràgic. Vam demanar a l’Interventor Municipal - alt funcionari que controla la gestió pressupostària de l’ajuntament— que ens fes arribar un informe amb la liquidació dels darrers cinc anys.

Malgrat l'aferrissada defensa que han fet la Mireia Mata i en Francesc Canet d'un model de gestió que, com a mínim, pot titllar-se d'irregular i deficitari, l'embarraca't d’aquest any només és assumible des d’una òptica privada o empresarial destinada a obtenir beneficis a molt llarg termini, però mai si es tracta d’una activitat municipal que generi ingressos i despeses i estigui subjecta a mecanismes de control de la legalitat.

Fixem-nos, primer en els números de l'Embarraca't i posem-los en comparació amb exercicis anteriors: En la liquidació d’ingressos s’hi veu reflectida immediatament la “gestió exemplar” dels darrers dos anys, des que el model gerencial, segons declaracions de l’alcalde, “va triomfar”: ingressos mitjos que generava l’embarraca’t per a l’ajuntament (gots + taxes + patrocini): 46.000 euros. Ingressos mitjos des del “triomf del model gerencial”: 12.800 euros (vegeu les actes de reunions de l'Embarraca't, document en el qual, dit sigui de passada, no hi apareix la signatura de cap funcionari municipal, la qual cosa el converteix en un magnífic instrument privat mancat de tot rigor legal adornat amb un bonic segell de l’ajuntament de Figueres).

I el millor de tot és que l’ajuntament encara no ha vist gaires euros d’aquests ingressos, perquè hem sabut que només una de les entitats ha satisfet el cànon previst, i ja veurem si, en una nova mostra de paternalisme o clientelisme de Santi Vila, algun dia se’ls exigeix aquest pagament...
 
En el mateix document esmentat (aquesta pseudo acta pública) hi consta que les entitats i els empleats de l’alcalde (de confiança) decideixen amb les entitats repartir-se els ingressos del retorn dels gots, sense cap acord legal de l'ajuntament que ho avali. L’únic document públic que es refereix a aquest tema és el conveni amb el proveïdor de les begudes i on en cap moment s’autoritza les entitats a apropiar-se d’aquests ingressos públics, i menys a fer-ho en sobres lliurats sota ma.

Tornem als números: Si tenim en compte que el pressupost de despesa no s’ha reduït, el balanç comptable està clar: les barraques de l’any passat, reduïdes a quatre dies pel mateix model de la gestió exemplar, són les segones barraques més cares de la història, concretament 135.827,5 euros. Les primeres més cares, us ho podeu imaginar, les d’enguany, amb sis dies de durada, que han costat, sempre segons l’interventor, 145.000 euros. L’interventor, però, no hi ha afegit que des de fa dos anys (els mateixos que no s’ingressa ni un euro) l’ajuntament paga el sou del gerent de l’àrea d’atenció a les persones i el del nou coordinador de l'embarraca't que es va contractar per dur a terme aquestes activitats, cosa que faria ascendir aquests números ja de per sí escandalosos a cotes insospitades.

Evidentment, ara això algú ho revestirà d’atac a les associacions i farà veure que estem en contra de la voluntat dels joves. Nosaltres respectem les associacions i la voluntat dels joves. Simplement, exigim que els comptes municipals siguin clars, transparents i, sobretot, dins la legalitat.

Esperem, pel bé de la ciutat, que el senyor Vila aprengui nous models d’exemplaritat en la gestió econòmica i legal del consistori, o aviat, mentre es reparteixen sobres amb diner públic que es torna negre i es prenen decisions al més pur estil d’un "cortijo", no tindrà temps d’adonar-se que hi ha una Figueres que està farta de tant proselitisme, clientelisme, populisme, i altres “ismes” més gruixuts i més greus.

8 comentaris:

  1. O sigui, les barraques més cares, amb pitjor programa, i, a sobre, amb números foscos, no?
    Jo sé a què sona tot això, i la paraula no és ni "exemplaritat" ni res que se li assembli.

    ResponElimina
  2. Anònim;

    jo crec que no n'hi ha per tant... No tornaré a entrar en aquest tema que ja s'ha tractat anteriorment en aquest bloc, així com tampoc defensaré que el model sigui el més adequat i vagi com una seda... M'agrada, Pere, que detallis el fet que les entitats han treballat per la millora del model i de la gestió confiant en què fos positiu.

    Estic segur que moltes accions polítiques tenen rerefons denunciables, per desgràcia. I per desgràcia estic segur que el seu partit tampoc se'n salvaria, com no se'n va salvar amb cultura... Per tant, en lloc de fer una política de la deconstrucció amb finalitats electoralistes, perquè no es fa una política pel poble i sense fraus (això dels fraus sé que és difícil de controlar, però com a mínim la intenció de fer una política constructiva...).

    I que consti que això no vol dir que estigui en contra que es denunciïn les irregularitats. És més, moltes gràcies per informar-nos. Però estaria bé que llavors ens informés de totes les irregularitats que conegui, encara que pugi ser contraproduent pel seu partit, no creu?

    Salutacions,

    Ramon

    ResponElimina
  3. Señor Casellas
    Corre el rumor por Figueras que ha vuelto a haber mamoneo en el sorteo de las guarderias. ¿Sabe usted algo?
    Un padre cabreado y en lista de espera

    ResponElimina
  4. Amigo pere mira comentario sabre los bares de la Rambla y Hacienda tienes tema de trabajo para tirar del fil en post anteriores

    ResponElimina
  5. Anònims.;

    Ahir vaig preguntar a la regidora Milán sobre aquest assumpte i va afirmar que no hi havia irregularitats. A mi em consta que això no és veritat però cal que qui ho va patir ho faci públic. Podreu veure la resposta aviat.
    Pel que fa al carrer...el regidor Yécora i en Vila varen dir que tallar el carrer Santa Margarita afavoreix que els nens juguin i que creixi l'activitat econòmica. En fi ho veureu vosaltres mateixos a mi em fa vergonya la resposta.
    Ara només queda saber de qui és amic l'establiment de la rambla que rep gracioses concessions d'anul·lació de zona de càrrega i descàrrega.

    No anem bé.

    Pere Casellas
    Salut

    ResponElimina
  6. Ramón.;

    Intentaré continuar denunciant tot el que crec que no es fa bé i que com veus no soc jo sol qui ho veu. Això dels carrers ja surt de mare. Això no treu que no presenti projecte com he fet a la darrera conferència que vaig fer al Museu del Joguet.
    Pel que fa a les irregularitats penso que no se'n va cometre cap a Cultura, hi va haver una desviació de pressupost de 160.000,00 €, menys del 5 % del pressupost. La desviació a les àrees de CiU va ser de 100.000,00 €. Simplement era una qüestió de necessitat política d'en Vila.
    Saps que la factura del facebook de 18.000,00 € no existia en aquell moment i ara no existeix? Saps que l'he demanat fins a fer-me pesat i no l'ensenyen perquè simplement no existeix?
    Mira si el govern vol pot fer auditar tots els nostres comptes, cap problema.

    Salut

    Pere

    ResponElimina
  7. Refernte a la respuesta que te dieron sobre la calle Sta Margarita,hay que recordar la triste fresa de un politico MANDA HUEVOS los niños alli tienen dos plazas para jugar y si para crear riqueza economica tenemos que cortar una calle para colocar 3 masas que se ocupan menos de 1 hora diaria,seria interesante que otros bares solicitasen lo mismo.Teniendo en cuenta que ayy otros que se les ha denegado la ocupacion de la via publica ¿OJO NO LA ACERA SINO LA CALLE?
    AMIC PERE SE TE HAN REIDO EN LA CARA,no se acuerdan que eres un representante del publo ANDA CON EL RODILLO.

    ResponElimina
  8. Amic Pere:
    La resposta de Santi arribera amb la RENFE
    Juan Oliva

    ResponElimina