dimecres, 11 de maig del 2011

Entrevista al Punt Diari

Avui reprodueixo al blog l'entrevista que publica Punt Diari i que també podeu trobar clicant aquí. Us convido a fer-hi una ullada.

"Quin diagnòstic en fa, de la ciutat?
Estem en un moment crucial en què s'han de prendre decisions importants. Una, per exemple, és fer un nou pla general que inclogui, entre altres coses, un centre de la ciutat més amable, on es puguin instal·lar millors comerços i millors hotels i restaurants. Si Figueres vol anar bé, s'han de fer coses diferents. Hem de mirar de ser ciutat de referència europea en el turisme cultural, aprofitant la marca de Dalí, que, com a ciutat, encara s'ha d'explotar més.

Vostè ha situat l'economia municipal com el principal tema per devaluar el que ha fet el govern.
Sí, perquè aquí s'han gastat més diners del compte, i el que em sap més greu és que l'any passat ja es va advertir que hi havia un dèficit i que les coses no anaven bé. Però no s'ha fet res i el govern ha continuat inventant coses que no porten enlloc, com la plaça de braus, que ja sabem que allà l'Ajuntament no hi podrà posar 1,5 milions d'euros. Al final és una qüestió de percepció i hem de fer que en aquesta ciutat hi puguem viure tots i desenvolupar el nostre projecte de vida. S'ha de tocar de peus a terra i sanejar l'economia.

Vostè va estar dos anys i mig en el govern. Quina responsabilitat té en l'estat econòmic?
En els primers dos anys es van gastar diners i se'n van gastar en la capitalitat de la cultura catalana, que vam portar nosaltres, i en la fira del cavall. I nosaltres ho assumim. Del que no ens sentim responsables és a partir de la liquidació del pressupost del 2009, en què ja hi havia 800.000 euros de romanent negatiu, i advertim que continua havent-hi molta despesa. I hem anat dient, fins a l'avorriment, que es gastava massa.

Tot i aquesta situació econòmica, vostès fan propostes, per si governen, que suposaran incrementar la despesa, com ara assumir el manteniment del castell perquè s'obri com a parc i augmentar la plantilla de la Guàrdia Urbana. Amb què compten?
Hi ha sortides. Nosaltres proposarem solucions que seran d'un caire diferent a les que proposarà CiU, que seran més lliberals. Creiem que l'alcalde vol fer una concessió pel servei de l'aigua o de les zones blaves, que ara fa Fisersa, però pensem que això és vendre un tema productiu. Nosaltres proposem reduir el nombre de càrrecs de confiança i revisar com es poden obtenir més ingressos, amb una gestió més eficient. També s'ha de veure la implantació d'àrees verdes d'aparcament que suposaria obtenir més ingressos, revisar convenis o donar servei d'aigua als municipis del voltant. Una altra despesa important és Ecoserveis; hem de mirar de reduir 600.000 euros anuals l'aportació cap a aquesta empresa. Hi ha una altra mesura més dolorosa i difícil que hauríem de deixar per al final, que és refinançar préstecs. En les ajudes de polítiques socials cal fer un seguiment, i per això hi posarem uns inspectors que en facin un seguiment.

Tornaria a governar amb CiU?
Rotundament no.

I quina política d'aliances preveu?
Nosaltres aspirem a liderar el girar full; això vol dir deixar enrere un mandat en què s'ha gastat molt. Aleshores estem disposats a pactar amb una força, només una. No jugarem a tots contra un, i veig impossible fer un tripartit. No m'agraden els experiments, i ja n'hem fet massa.

La candidata del PSC de Girona ha dit que ha de governar la llista més votada. Vostè també ho assumeix per a Figueres?
La llei és la que és. Aquell que tingui majoria en el ple de proclamació, aquell és l'alcalde. Si nosaltres sumem amb un altre grup, estem oberts a un canvi d'alcalde.

I quines expectatives tenen?
Fa quatre anys vam rebre una patacada, sortim d'unes eleccions autonòmiques que no van anar bé, una enquesta del CIS que diu que tot Espanya és blava, per tant és com si sortíssim en una cursa de fórmula-1 amb 50 cavalls menys en el motor. Estem contents de la campanya i la llista està il·lusionada; per tant, crec que farem un bon resultat i millorarem el de fa quatre anys, encara que no vull donar una xifra de regidors.

I si no els millora, està disposat a plegar com va fer Joan Armangué?
No. És clar que si cinc regidors no van ser bons per a ell, tampoc ho són per a mi. Ara bé, tot s'ha de posar en el context que toca. Aquí iniciem un projecte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada