dimarts, 9 de novembre del 2010

No juguem amb Fisersa

Dijous passat abans del Ple vàrem celebrar junta general de Fisersa. A la junta es va aprovar pagar a l’Ajuntament un dividend de 360.000,00 €, en principi a càrrec de les reserves, que consten al balanç però que ja estan destinades a altres compromisos. Aquesta decisió seria correcta en cas que els números estiguessin sanejats, però aquest no és el cas. Per això els regidors socialistes hi vàrem votar en contra per les següents raons, totes elles confirmades pel govern a la mateixa junta:

a) Fisersa en aquest moment té una pòlissa de crèdit completament disposada de 250.000,00 €.
b) Fisersa té també un confirming completament disposat de 400.000,00 €.
c) Fisersa actualment té a caixa 150.000,00 € líquids.

La conclusió és que en aquest moment hi ha dificultats de tresoreria greus, concretament – 500.000,00 €. No dic que això sigui la fi del món, perquè l’empresa obtindrà a través del rebut de l’aigua la tresoreria necessària per a fer front a les obligacions que li imposen els instruments de finançament a curt termini contractats, com la pòlissa o el confirming.

El greu és que, si arribés a produir-se el pagament dels dividends (cosa al meu parer difícil), l’endeutament a curt termini molt probablement hauria de ser refinançat en convertir-se en estructural.

Hi ha diverses qüestions que indiquen que ens trobem davant una nova fugida endavant: el fet d’aprovar el pagament de 360.000,00 € significa uns ingressos per a l’ajuntament que constarà al pressupost municipal que es gastaran, però que no arribaran mai; per tant, estem fent dèficit a consciència. A més segons el regidor d’hisenda, el dèficit del transport públic és de 650.000,00 €; resulta paradoxal, doncs, que pretengui cobrar 360.000,00 € de beneficis.

Per últim, cal afegir que un cop acabada la junta , al torn de precs i preguntes del Ple de dijous, el senyor alcalde no va permetre contestar al conseller delegat sobre aquest tema.

La solució a aquesta nova atzagaiada financera només pot ser la previsió que Fisersa obtingui beneficis atípics, que en llenguatge ras i curt significa la venda d’actius com les zones blaves i la gestió de l’aigua. És a dir la venda i privatització de l’empresa municipal i per tant l’encariment del rebut de l’aigua i del transport.
Algú encara dubta que en Santi Vila i CiU a Figueres tenen un caire absolutament neoliberal i que privatitzaran tot el que puguin?

Evidentment, quan els socialistes arribem a l’alcaldia mantindrem la nostra promesa de no privatitzar, però al ritme d’endeutament a que sotmeten Fisersa serà un repte no haver-la de liquidar!

1 comentari:

  1. Jo tenia entès que FISERSA havia fet una sèrie de pagaments a l'Ajuntament a compte d'una ampliació de capital que havia de fer l'Ajuntament en algun moment, com ara aquest any o l'any passat, no?
    En qualsevol cas, com que en Santi Vila no compta pas quedar-se a Figueres, no li preocupa pas el futur de FISERSA...

    ResponElimina