dissabte, 5 de juny del 2010

Pàdel a la plaça de braus


La situació econòmica actual en general, i la de les finances municipals en particular, exigeixen del govern de la ciutat la màxima prudència a l’hora d’acometre determinades inversions, i la suficient intel·ligència com per ajornar o, simplement, descartar les que suposen un risc o una frivolitat.

Tot just fa una setmana des que es va conèixer que el sensacional equipament que s'havia de construir a la plaça de braus no veuria mai la llum, en fer-se enrere l'empresa que l'havia d'aixecar. Ens va resultar francament sorprenent el poc temps que va transcórrer fins que va aparèixer un segon inversor disposat a executar i posar en solfa l’equipament, tot i que amb unes condicions força diferents. D’això ja n’hem parlat en algun post anterior

És particularment greu, ateses les circumstàncies que hem plantejat, que ningú al govern de la ciutat s’hagi preguntat amb quina mena d’inversor es juga els diners l’Ajuntament.
Hem fet la feina que ningú al govern ha tingut el sentit comú de fer, i per això al ple de dijous, quan es debatia aquest punt, vam demanar que es deixés sobre la taula, possibilitat que en Santi Vila va rebutjar; en conseqüència, el vot del grup municipal socialista va ser negatiu i vam demanar a l’alcalde una mica de cautela. Ja hi serem a temps de fer-nos la foto!


Per això, i en un àmbit general, per simple i elemental prudència financera, cal que ens preguntem si amb un endeutament del 112,85% i sense un pla de viabilitat, no hauríem de destinar qualsevol estalvi a recuperar préstecs que no serveixen per res?. És moment de recordar que ara mateix hi ha 40 milions en obres pendents d’executar i que un complex lúdic esportiu depassa qualsevol interès social immediat.

I en un àmbit més concret, el company de viatge que s’ha triat resulta, com a mínim, sospitós. El pla de viabilitat que ha presentat és patètic i no suporta cap anàlisi seriosa.

Estem parlant d’una entitat que es troba en un inacceptable risc de concurs de creditors (d’això abans se’n deia suspensió de pagaments, perquè ens entenguem) ja que els deutes a curt termini pugen fins els 3 milions i fins a 9 a llarg termini; què vol dir això? Que els nostres nous amics no tenen capacitat d'endeutament i amb prou feines poden pagar els interessos dels deutes que arrosseguen. L’anàlisi de què disposem desaconsella fer-hi operacions superiors a 150.000€!
Alguns polítics poden creure-s'ho tot però no hi ha ni una entitat financera capaç de prestar 6.5 M € amb uns números com aquests. I en Santi Vila ens hi vol embarcar a tots…

Per tot això cal esperar que el govern sigui conseqüent, que s’abandoni aquesta idea o, com a mínim, aquest soci perquè ara mateix, i a la vista d’aquests números, només em puc preguntar si el nostre alcalde es deixa enganyar o si o ens vol enganyar a tots.

Una última cosa! Per què l’Alcalde va dir en roda de premsa que el 1.5 milió d’ € que hi posa l’Ajuntament era per rehabilitar la façana i el perímetre quan no és veritat? Segons l'estudi de viabilitat només val 300.000,00 €. Qui m’ho explica?

6 comentaris:

  1. veí del Pg. Lluís Companys6 de juny del 2010, a les 0:44

    Benvolgut senyor Casellas,
    Segueixo el seu blog amb atenció i interès. Acabo de veure el video que ha penjat sobre l'empresa que ha de construir el complex a la plaça de braus i m'ha semblat esgarrifós.
    Però el que m'ha cridat més l'atenció és la menció al Passeig Lluís Companys. Vostè diu quelcom com: amb 600000 euros estaria "aclarit". Què passa? Que el tema s'ha cancel·lat? Perquè el senyor alcalde va venir aquí a vendre'ns-ho no fa gaire com quelcom ja decidit i pressupostat.

    ResponElimina
  2. Benvolgut veí del Pg. Lluís Companys.;

    Quan estigui editat penjarem la resposta del Sr. Alcalde. Em va contestar que els diners pel passeig Companys no calen perqùè ja ho tenia sol·lucionat. Bé espero que sigui així però a hores d'ara en Santi Vila encara no ens n'ha informat. M'agradaria creure que és veritat i no posa primer els diners a la Plaça de Braus que al Passeig; tot i això hi ha moltes més prioritats que el pàdel. Segur que vostè mateix en sabria dir algunes.

    Pere

    ResponElimina
  3. veí del Pg. Lluís Companys6 de juny del 2010, a les 11:25

    Hola,

    El que ens va dir el Sr. alcalde quan va venir a fer-nos una visita era que el projecte sencer costava més d'un milió d'€ i que farien una part, per 650000 perquè més d'un milió no en tenien, tot i que veig que sí (o que els volen treure d'algun lloc). El que entenc, a falta de confirmar, és que aquests diners compromesos (que va assegurar que ja estaven pressupostats i que "segur" que es faria, a preguntes dels veïns), sembla que tampoc.
    Certament, estic molt preocupat per la deriva d'aquest govern a l'ajuntament.

    ResponElimina
  4. Benvolgut veí del Pg Lluís Companys i Pere,

    Com a president de l'AV Cendrassos em veig amb l'obligació de fer una reflexió d'aquest tema.
    Primer de tot comunicar-vos que des de l'Associació presentarem al.legacions al projecte. "Urbanització del Ps Lluís Companys" que està en període d'exposició pública.
    1r.- Aquest projecte no té res a veure amb les obres del Ps Lluís Companys que es va licitar, va aprovar i va adjudicar al seu dia a Construccions Rubau, amb un pressupost d'aproximadament 2 milions d'euros segons figura en el BOP del seu dia.
    L'Ajuntament sol realitza el Projecte d'Urbanitzacio del Ps Lluís Conmpanys, és la urbanització del vial lateral del c/ Calçada de Tapis. Per a aquest projecte l'Ajuntament va aprovar una partida de 511.000 € al capítol del Pla d'Inversions 2 Millora d'espais públics i serveis urbans. L'esmentat projecte és el que està en exposició pública (i al qual es presenta les al.legacions), urbanitzacio Ps Lluís Companys amb un préstec de 273.754,62 € i una subvenció de 237.245,38 €, segons consta en el pressupost 2010 aprovat amb el vot del PSC, quan formava part de l'equip de govern.
    IMPORTANT:
    No té res a veure amb la totalitat del Ps Lluís Companys.
    De la notícia apareguda a la premsa, l'AV mai ha tingut informació oficial (no sabem quin serà el programa d'execució ni si el projecte adjudicat anteriorment sera el que a la fi es porti a bon termini ara).
    No volem entrar en cap tipus de polèmica però si que les informacions aparegudes no són del nostre coneixement (informació apareguda al Diari de Girona el dia 05/06/2010).
    Les al.legacions que presentarem nomès es refereixen al projecte que està en exposició i tambè al concernent al projecte de reorganització de la mobilitat de vehicles als barris Horta de Capallera i Cendrassos.
    Al.legacions que seran explicades en una assamblea veïnal abans de presentar en els períodes legals.
    Una salutació.
    Joan Oliva

    ResponElimina
  5. Veí del Pg. Lluís Companys8 de juny del 2010, a les 0:12

    Benvolgut Joan Oliva,

    El que comenta em tranquil·litza només parcialment. Primer, perquè en el que ens va dir el sr. alcalde també incloïa actuacions per a reduir o eliminar completament els vehicles aparcats a la Plaça, que fan molt mal efecte, i també perquè el pressupost era, si no recordo malament 650000€.
    Espero que l'actuació es correspongui amb el que se'ns va explicar i, que, a més, es faci en un període raonable de temps.
    A més també vaig entendre que l'actuació era una part del projecte original, no la totalitat, i, en aquest sentit, espero que no es doni el projecte per acabat amb aquesta actuació parcial.
    En qualsevol cas, espero que el Sr. Pere Casellas ens ho acabi d'aclarir.

    ResponElimina
  6. Benvolgut Joan Oliva.;

    El teu comentari és encertat i efectivament cal trobar finançament per la totalitat del PS Lluís Companys. Per això l'oposició a la Plaça de Braus, a banda de que pretenir fer tractes amb l'empresa proposada és poc seriós i frívol.
    Us anuncio que hem demanat còpia de l'expedient del Lluís Companys i ben aviat prendrem alguna determinació.
    Reitero que no tenim cap informació del Govern, que ens ignora però en quan la tinguem en tornarem a parlar.

    Salut

    Pere

    ResponElimina