En els darrers anys la comunicació social, personal i política ha canviat de forma radical amb l’aparició i posada en marxa de les xarxes socials, especialment Facebook i Twitter. Aquesta nova, i a vegades vertiginosa, manera d’interrelacionar-nos amb l’entorn i amb les persones provoca que quasi mai tinguem temps d’abastar-ne les conseqüències i encara molt menys de regular-ho tot plegat d’una forma que no lesioni drets. Per aquest motiu convé ser capaços d’autoregular-nos, de manera personal i col·lectiva, ja que la mateixa naturalesa d'aquests sistemes dificulta controlar què s’hi escriu i qui ho escriu, així com la immediatesa amb què es fa públic.
Podem fer un bon o mal ús d'aquesta tecnologia. Sense anar més lluny, un exemple ben clar d’un ús poc adequat és l’atac directe que em va fer Santi Vila, penjant unes paraules poc afortunades al meu mur del Facebook.
Em resulta xocant com l’Alcalde passa de citar Horaci i vacil·lar (intentar-ho, diria) la intel.ligència dels figuerencs a faltar el respecte i perdre les formes. No pretenc, des d’aquestes línies, valorar el fet que em difami o m’insulti, sinó reflexionar sobre la incidència directa d'aquesta acció i sobre una pèssima manera de fer les coses que té el seu pitjor exponent en el perfil que l'Ajuntament té al Facebook.
Aquest, anomenat “Ajuntament de Figueres” i il·lustrat amb la “F” verda, és una pàgina municipal gestionada des del gabinet de l'alcaldia de Santi Vila i constitueix una prova evident de la necessitat d'establir unes mínimes normes de joc, també al ciberespai. En alguna ocasió, des de l’oposició o jo mateix hem compartit coses al “mur” de la pàgina municipal. Tot i ser comentaris constructius i sempre respectuosos, les nostres aportacions són sistemàticament esborrades, és a dir, censurades, des de l’Ajuntament. L'essència de les xarxes socials radica en la relació dinàmica d'individus o grups que intercanvien i comparteixen informació a través d'un sistema obert o semiobert que creix amb les aportacions que fan els seus membres. Els gestors del Facebook de l'Ajuntament de Figueres reneguen d'aquesta filosofia i han convertit aquest canal interactiu de relació amb la ciutadania en un plataforma publicitària unidireccional.
Ens trobem, doncs, davant una problemàtica seriosa pel fet que un canal de comunicació de l’Ajuntament és monopolitzat pel Govern i vedat a l’oposició i a d'altres ciutadans que expressen opinions fora del guió marcat. Calen mesures dràstiques per redefinir aquest espai com una àgora del segle XXI i per evitar que esdevingui una eina al servei exclusiu de la propaganda del govern de la ciutat i, concretament, del seu Alcalde. Per a tenir una bona salut democràtica reclamo que o bé li canviïn el nom i l’anomenin facebook del Govern municipal o bé se’ns deixi compatir coses al mur. A d'altres canals de comunicació municipals, com ara la discutible revista municipal VIU Figueres (24.000,00 € anuals) ja es destina un raconet als grups polítics, tot i que l'objectiu principal del pamflet és la “publicitat” intstitucional, també molt enfocada a l’Alcalde.
Tots plegats, hem de treballar per tal que les noves tecnologies no signifiquin una regressió en els drets dels electes. Per fer-ho apel·lo directament a en Francesc Canet -que sempre ha vetllat per aquests drets, tant des de l’oposició com des del govern (al Cèsar, el que és del Cèsar).
Potser seria recomanable evitar, amb la major de les nostres forces, que el govern vulgui fer-se amb el “control” de l’Ajuntament i mirar, en canvi, que es dediqui a governar i gestionar la realitat dels ciutadans de Figueres.
(Article publicat a Hora Nova el 21 de maig)
(Article publicat a Hora Nova el 21 de maig)
No era en Santi Vila qui, arran dels esdeveniments de La Salle deia precisament s'havia de vetllar pel bon ús de les noves tecnologies?
ResponEliminaCada vegada m'agrada més llegir el seu blog i el de vostè.
També defensava la integritat de la institució educativa enlloc de condemnar els fets.
ResponEliminaJo mateixa he estat objecte d'un comentari insultant per part d'algú que no em coneix (i sense fonament!) per haver exposat la meva opinió SENSE FALTAR AL RESPECTE A NINGÚ i exercint el meu dret a la llibertat d'expressió. No és tolerable que persones adultes es comportint com adolescents... Les maneres no s'han de perdre mai i s'ha d'anar amb la veritat per davant sempre.
ResponEliminaEndavant, Pere!
Sí, és curiós, perquè de la imatge sembla que a Richard Elelman i 7 persones més els agradava el comentari d'en Santi Vila, en comptes de reprovar-lo. Estem rodejats de gent amb conductes infantils.
ResponEliminaAmics i amigues.;
ResponEliminaEl que ha fet en Santi Vila no és important. L'important és que des de l'alcaldia es lesionen els drets de l'oposició i per tant s'afebleix la democràcia.
Als temps que corren hem de preservar-la i estimar-la per poder tirar endavant. En conec algun d'allà que pensa que les eleccions són un tràmit i això es reflecteix al facebook de l'ajuntament.
Pere