dilluns, 25 d’abril del 2011

Què falta a Figueres?

Cal endreçar la ciutat, cal crear futur i cal crear les condicions necessàries per créixer i guanyar-nos la vida millor. Només fent això tindrem una Figueres a l’alçada de les seves possibilitats.

Figueres està immersa en un desgavell urbanístic, la gestió dels darrers anys ha estat inconsistent i caòtica. La causa és la voluntat de construir ciutat a cop de conveni urbanístic. La mecànica és senzilla: quan es necessiten terrenys per a equipaments, per exemple, s’arriba a un acord amb el propietari de terrenys que semblen interessants i se li requalifica una altra propietat a canvi de convertir la desitjada en equipaments. En podem trobar molts exemples els darrers anys, entre altres, el camp de futbol. Aquesta política en si no és il·legal ni, aplicada amb mesura, perniciosa: el problema rau en què significa fer modificacions parcials del planejament i, per tant, no subjectes a cap previsió ni planificació més enllà de la necessitat puntual, que pot ser evident, o només producte del capritx de l’alcalde de torn.

A Figueres, com deia, això ha passat sovint perquè l’actual planejament té 30 anys i ha quedat del tot obsolet, fins a tenallar i col•lapsar la ciutat. Només cal donar un cop d’ull a les ciutats del nostre entorn que han refet el planejament, totes ens han passat a davant.

Ens hem de posar a treballar, i ho farem, per fer un nou planejament que permeti explotar les potencialitats de la nostra ciutat, que passen per  convertir-nos en un referent en el turisme cultural urbà. Tasca que, d’altra banda, treballant no ha de ser difícil, perquè ja tenim una marca de primer ordre mundial: Dalí. A més, tenim un seguit d’equipaments que ens hi ajudaran, com els Caputxins, el castell o els museus de la ciutat. Cal que creem una marca de ciutat i que fem una ciutat que permeti assolir aquest propòsit, un objectiu que passa per tenir una millor oferta gastrònomica, hotelera i comercial.

Farem doncs un nou planejament a partir de l’obertura de les rondes amb iniciativa pública, i continuant per pacificar la majoria de la ciutat al trànsit, possibilitar nous sistemes d’aparcament i bastir la ciutat a l’entorn de quatre parcs que contindran zones de desenvolupament futur amb equipaments de tot tipus per a tots els ciutadans; tot plegat  amb l’objectiu que Figueres sigui una ciutat ben cosida, sense zones o barris tan definits geogràficament. Els parcs previstos són Sant Pau de la Calzada, Palau Sabaldòria, Castell i Santa Maria. Els de Sant Pau i el Castell són prioritaris perquè són exclusivament Figuerencs i claus per al futur desenvolupament urbà. 

Un dels objectius del nou planejament és unir l’est i l’oest de la ciutat En aquest sentit, un cop tinguem les rondes construïdes ( i començarem a construir-les aquest mandat) convertirem l’Avinguda Salvador Dalí en un gran bulevard arbrat com l’Avinguda Vilallonga, però amb un carril més per al transport públic i un altre per a la bici. Amb aquesta via cosirem la ciutat, crearem nous espais comercials i, sobretot, aconseguirem que la ciutat quedi ben lligada i que resulti amable per als nostres visitants i per als ciutadans i les ciutadanes de Figueres. Per últim, la nova via unirà el castell amb la ciutat. El fet de crear un parc al voltant del castell és el camí per fer possible la socialització i civilització d’aquest espai per entregar-lo als figuerencs. Tinc molt clar que abans de fer-hi grans projectes, hem de ser capaços d’aconseguir que els figuerencs ens puguem passejar lliurement pel castell sense haver de demanar permís ni abaixar el cap.

Amb tu, podem!

1 comentari:

  1. Crec que aquest és el tema més important de la campanya. D'aixó si que depén el futur de Figueres....

    ResponElimina