dimecres, 6 d’octubre del 2010

Del Vicealcalde i la modificació del ROM

El matí del dia 5 ens hem reunit la Comissió per a la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM); érem en Joan Casas (PP), jo mateix, i en José Luís Yécora (CIU) i s’han excusat ERC i IC. L’objectiu era modificar la norma que regula el funcionament de l’ajuntament per a poder-hi encabir la figura de Vicealcalde (que actualment ostenta en Francesc Canet d’ERC), fer algunes modificacions en l’apartat de precs i preguntes i modificar l’obligació de fer algunes audiències prèvies, com la d’aprovació de pressupost.

Des del grup socialista no ens agrada la modificació dels precs i preguntes, per això no va tirar endavant quan jo era l’encarregat de pilotar aquesta reforma, perquè considerem que és una regressió el fet de limitar rèpliques i de permetre una gran arbitrarietat a l’Alcalde en el control de l’ús de la paraula als plens. Però bé, el Govern governa, i amb alguna petita concessió acabaríem votant-hi a favor.

La qüestió que no podem acceptar de cap manera és l’obligatorietat de nomenar un Vicealcalde a cada mandat. La llei de bases estableix l’obligació de nomenar Tinent d’Alcalde, però la qüestió del Vicealcalde és potestativa. Vist això, estem d’acord a aprovar una modificació que digui: “l’Alcalde podrà nomenar un Vicealcalde...”,  però no que aquesta figura sigui obligada, com pretenen en Vila i en Canet. La figura del Vicealcalde és completament aliena a la tradició democràtica i legal a Catalunya: és un invent d’algunes ciutats de les espanyes com Madrid, Saragossa o València. Respectem que s’importin d’Espanya els invents que convingui a ERC o a CiU, però que no ho converteixin en obligatori.  I més quan la funció, com podeu comprovar al text que us adjunto, és mimètica de la de Tinent d’Alcalde.

Ben mirat, no acabo de comprendre aquesta fal·lera d’imposar l’obligatorietat de denominar Vicealcalde el 1r Tinent d’Alcalde.

2 comentaris:

  1. Amic Pere:Aun que no corresponda el tema de este post,y para que veas que soy en ferviente seguido del bloc y del twitter,me gustaria que nos ampliases el tema que has insertado referente a Quim Felip,y me gustaria que continuases publicando las actas de las comisiones de gobierno y junta de portavoces pues asi sabriamos que se cuece el la olla,

    Juan

    ResponElimina
  2. Joan.;

    He demanat la informació a l'interventor i estic esperant. Pel que fa als documents ben aviat hi seràn tots però seguim amb els nostres probemes informàtics i portem dos setmanes sense internet. No em queda més remei que fer-ho jo i no he tingut temps de tapar els noms.

    Salut

    Pere

    ResponElimina