dissabte, 4 de setembre del 2010

Entrevista a Aragirona


Aquesta és l'entrevista que el portal aragirona.cat ha publicat aquest dissabte i que us reprodueixo íntegrament. També hi podeu accedir clicant aquí

Ja porta mig any fora de l'equip de govern el qual ara compta amb la col·laboració d'ERC. S'ha creat un nou organigrama municipal amb la figura de Francesc Canet com a vicealcale i s'han introduït diversos canvis. Quina és la seva valoració del funcionament intern del consistori?

Crec que l'Ajuntament està funcionant igual que abans, excepte que totes les propostes es fan a voluntat de l'alcalde, no veiem que ERC porti endavant cap iniciativa pròpia. L'Àrea de Cultura està totalment anul•lada, no hi veiem una direcció política al darrera, ho veiem tot molt poc operant i una situació econòmica catastròfica. Sí que nosaltres vam gastar diners i som co-partíceps d'haver invertit diners en moltes coses i haver fet molta despesa corrent. Amb això pensem que el tema de la Capital de la Cultura Catalana (CCC) va ser un èxit i es van gastar molts diners però també és cert que després de la liquidació del pressupost el govern hauria d'haver mirat i no ho va fer, va seguir tirant de beta. No hi podrà haver pressupost l'any vinent i en definitiva ho trobem molt poc responsable.

Aquesta preocupació a la que fa referència respecte les despeses municipals la va deixar palès al intentar esbrinar si l'alcalde de Figueres, Santi Vila, a més de cobrar 30.000 euros en dietes per desplaçar-se al Parlament, feia servir el cotxe oficial. Com està aquest assumpte?

Això no es va contestar com tocava i demà (ahir pel lector) presentarem una instància al especte i el dilluns informarem als ciutadans del que demanem.

Ha comentat que ERC no intervé gaire dins l'acció de govern però el PSC s'ha queixat respecte la possible ubicació de l'escola Montessori que podria recaure al municipi de Peralada. En aquest punt si que s'ha culpat a Esquerra.

Sí, totalment. Nosaltres estàvem disposats que se cedissin els terrenys a l'escola Montessori a canvi d'un cànon anual de 60.000 euros que és el preu de mercat de l'arrendament i que aquests diners es destinessin íntegrament a l'escola pública. Al meu entendre  anessin per l'adquisició de llibres. Com? Doncs de la mateixa manera que ho fa el Departament d'Educació en aquest moment mitjançant el reciclatge de llibres de text. Amb aquests 60.000 euros i els 80.000 euros que ja destina l'Ajuntament any a any, i com que duren 4 anys, doncs s'hi podien destinar aquests diners. Arran de la nostra sortida de govern això es va torçar i Esquerra al entrar va pretendre que els 60.000 euros anuals es converteixin en 3 milions d'euros (la suma de 50 anys), fet que feia necessari que demanessin un préstec. Això va alarmar als propietaris de l'escola Montessori i els va fer anar cap a Peralada. Al final doncs Santi Vila prioritza els seus interessos damunt dels de la ciutat perquè, una cosa està clara, si perdem aquesta oportunitat també perdrem molts llocs de treball i una oferta més de la ciutat. Si això ho tenen a Peralada i a més aconsegueixen un Institut d'Educació Secundària perdrem els alumnes dels voltants que ajuden a equilibrar la presència als instituts de nouvinguts. Ara mateix Figueres té un índex d'immigració del 25%, no ho dic perquè no hi hagin de ser, però si hi ha una ràtio correcte tot funciona millor.

Tanmateix encara no és definitiu que se'n vagi a Peralada.

No es definitiu però crec que és una maniobra de l'equip de govern per distreure i intentar arribar a les eleccions sense constatar una incapacitat política per a negociar.

Una de les condicions que es van posar perquè l'escola s'instal•les a Figueres era que es comprometessin a construir un pavelló esportiu per a la ciutat.

Sí, ara hi ha mancança d'aquest tipus d'instal·lacions, però pretenir que aquesta gent posi els 3 milions d'euros, capitalitzant aquest cànon per a la construcció del pavelló és inviable. És no tenir ni idea del món real, ni del que és un préstec, ni de com costen de guanyar els diners. Aquesta és la realitat i, amb tots els meus respectes, els senyors Vila i Canet són professors, ells de números hi entenen poc i de números empresarials encara menys. Falta algú amb aquesta visió dins del govern, només hi ha l'Albert Ollé i és un banquer que tampoc ha treballat mai per compte propi.

També hi ha el tema de les relacions amb el Ministeri de Defensa que deia s'havien agreujat degut a la crítica de Canet pel retorn de factures que havien reclamat fossin en castellà.

Sí, perquè això va ser una mica de deslleialtat. Les factures feia 10 anys que es pagaven en català i val a dir que Canet i Vila van anar a Madrid on van ser molt ben rebuts pel cap del gabinet de la ministra per resoldre tot l'assumpte del Castell de Sant Ferran. Dos dies després Canet aprofita una roda de premsa per vincular aquest incident pràcticament a la sentència de l'Estatut. Nosaltres mateixos vam rebre una trucada de Madrid dient-nos que simplement s'ha destinat a un 'il·luminat' a Saragossa que ha volgut les factures en castellà, van dir que ja se li va tocar la cresta i que això no passaria mai més. La reacció de Canet va molestar moltíssim a la ministra Chacón però de totes maneres afortunadament les coses segueixen endavant sense problemes malgrat l'acció d'un militar ranci.

Malgrat el poc paper que juga Esquerra dins el govern segons vosaltres, Déu ni do les crítiques que els hi teniu a fer.

No, perquè estan possibilitant coses en les que ells hi estaven en contra i ara les justifiquen. Van demanar una reducció del 20% del sou per forçar la sortida dels socialistes de l'equip de govern i finalment la fan del 5%. Tampoc estaven d'acord amb permetre la construcció de l'escola Montessori i fan un invent amb la construcció del pavelló i després diuen que sí però no surt bé. El que ens queixem és que no presenten cap oposició a l'alcalde, tant és votar a Figueres ERC com CiU. A banda volem que les relacions amb Esquerra siguin cordials i la nostra actitud amb situacions greus com la de l'Embarraca't ha sigut absolutament curós amb ERC desvinculant a la regidora del repartiment de diners en sobres.

Així doncs amb qui us sentiu més decebuts o ressentits? Amb Canet o amb Vila?

ERC fa la seva feina, nosaltres creiem però que la podria fer millor i amb més notorietat, afegint una pàtina més d'esquerres al govern fins i tot més sobiranista malgrat no hi combrego. Ressentits? Nosaltres estem enfadats, dolguts amb l'alcalde, amb la manera en que va trencar el pacte de govern d'una manera delirant quan al cap d'un temps hem posat 150.000 euros per suplementar l'Àrea de Cultura d'unes factures que ell coneixia i que jo mateix li havia entregat en paper. L'excusa que va fer servir no s'aguanta per enlloc quan en aquell moment hi havia factures d'àrees gestionades per CiU de 100.000 euros, i es van suplementar amb el nostre vot favorable. Al desembre anterior es van fer de 500.000 euros per àrees com les que controla en José Luis Yécora però quan Vila va ser nomenat cap de llista per les eleccions al Parlament tot va petar. Segurament no va agradar que jo renunciés a ser diputat però jo faig el que em sembla correcte i crec que l'alcalde de Figueres ha de tenir el cap només en la ciutat.

Consideres doncs que la vostra sortida va ser arrel d'una excusa i de retruc el batlle no pot compatibilitzar la seva feina al Parlament?

No ho ha de fer. Jo no dic que no hi hagi categoria política però l'alcalde de Figueres, sigui qui sigui, per ser diputat requereix molta dedicació i de cap de les maneres ho pot compatibilitzar. Això comporta que l'alcalde constantment és fora al Parlament i el senyor Canet també és fora a Madrid al Congrés dels diputats. Tot i això ells sabran com ho fan i perquè ho fan i penso que no cal. Aprofitant això diré que cap alcalde de més de 10.000 habitants ha de ser-hi. Demano doncs al meu partit que ho tinguin en compte.

Vosaltres heu presentat una proposta de cares al dilluns 6 de setembre moment en que s'aprovaran les llistes per les eleccions al Parlament de Catalunya del novembre.

La nostra proposta és Quim Nadal i Marina Geli però també proposem a Ciro Llueca, Estanis Puig, Pere Albó i Alfons Martínez. La nostra aposta definitiva és que tant Llueca com Puig estiguin entre els vuit primers i demanem especialment que es faci igual que a Tarragona i Barcelona on s'ha renovat la llista. Al final convé compaginar experiència com la dels consellers però la resta és convenient que hi hagi joventut, ganes i es doni compliment a la no acumulació de càrrecs. Hi ha molta gent ben preparada dins el Partit Socialista que poden ser alcaldes de municipis de menys de 10.000 habitants i d'altres que són regidors o no tenen cap càrrec però que igualment podrien fer una gran tasca.

Sembla però que no hi han moltes ganes a fer una renovació de llistes com la que proposa.

(Llarga pausa). La veritat és que el Consell Nacional decidirà dilluns, ja ho veurem, a mi m'agradaria que això es donés. Sí ha passat a Tarragona i a Barcelona no veig perquè no ha de passar a Girona. Ganes, per part de l'agrupació de Figueres hi són totes i estic segur que molt altra gent del partit celebrarà que les coses vagin així.

De quina manera podrien ajudar a la candidatura l'entrada d'aquests nous elements com Llueca i Puig?

Qualsevol dels dos o algú altre d'aquest àmbit i/o edat com Pere Albó de Sant Feliu de Guíxols o Núria Lopez, alcaldessa de Campdevànol. Tot aquesta gent penso que aportaria una mica de contraposició en aquest missatge de canvi. Nosaltres sí que estem fent un canvi, constant, en relació a d'altres governs que hi havien hagut i sobretot respecte el cap de llista de CiU que és una persona que conec. Nosaltres hem de ser capaços de sumar l'experiència i la feina ben feta amb les persones que poden aportar coses noves.

T'atreveixes a fer la teva aposta respecte el resultat de les properes eleccions al Parlament?

Crec que les forces d'esquerra sumaran, malgrat el que s'està dient, tot i que no sé després que passarà. No veig que CiU sigui capaç d'arribar a un acord amb ERC.

Quin paper creus que jugaran els nous partits independentistes com ara Solidaritat Catalana per la Independència i Reagrupament.cat?

Al final s'imposarà el seny i aquests partits l'únic que faran és fragmentar el vot sobiranista. ERC és un partit d'esquerres i sobiranista, però Laporta és de dretes i el Carretero també, per molt que hagi militat a Esquerra. Amb això espero que els seus votants a darrera hora tinguin consciència de vot útil i, malgrat puguin estar allunyades dels socialistes o els ecosocialistes acabin votant esquerres. Aquest és un camí perquè les forces d'esquerra sumin. Obviament el PSC surt a guanyar i espera una majoria d'esquerra, si no hi és ja veurem com evoluciona.

En clau local sabem ja qui serà el candidat a Figueres per part del PSC?

Sí, em presento jo. Volem fer un equip, estem definint un projecte al voltant d'una gestió d'estalvi i al voltant del comerç, la cultura, el turisme i el desenvolupament de noves tecnologies. Amb tot això farem un projecte que també contemplarà la creació d'un nou Planejament Urbanístic perquè a Figueres s'hi pugui viure millor i sobretot que d'una vegada la ciutat surti d'aquesta letargia en que es troba.

Les darreres eleccions el cap de llista va ser Joan Armangué qui més tard va renunciar a la seva acta com a regidor i vostè va entrar al seu lloc des de la sisena posició de la llista. Aleshores en aquelles eleccions Santi Vila va fer bandera de que era necessari un canvi. Què serà el que vosaltres aplicareu ara?

Nosaltres les encararem amb 'l'objectiu 2015' i és que la ciutat funcioni arribats aquell any. El que ha passat és que Vila ha repetit el que va fer Armangué els darrers anys. L'anterior alcalde ha fet coses boníssimes per la ciutat i tots li estem agraïts després d'aconseguir l'estació del tren i els Special Olimpics però tots els governants anteriors, entre els que m'incloc, hem pecat de poca ambició i la ciutat s'ha anat quedant enrere. Aquesta serà la primera vegada que tindré la responsabilitat de liderar aquesta ciutat i a partir d'aquí el que vull fer és fer un gran equip per trencar amb això, que se'ns conegui i estem al lloc que ens toca. Això ho farem amb un nou planejament, una ciutat neta i amb ordre i disciplina als carrers.

(entrevista publicada al portal aragirona.cat el 4 de setembre d'enguany)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada