divendres, 19 d’abril del 2013

Per la República

El país que va renéixer en acabat de la dictadura franquista, amb el suport d'una constitució aprovada per la majoria (però una majoria hostatge de la por i la repressió recents), és avui un país insostenible. La realitat econòmica indica que l'estat autonòmic no és viable i sagna per la superabundància d'administracions i càrrecs polítics que viuen superposats sense cap tipus de justificació ni lògica, ni històrica. Per acabar-ho d'adobar, unes quantes autonomies, subsidiàries des de fa quaranta anys, malden per conservar els seus privilegis i neguen el dret de les que aporten més a revisar la terrible insolidaritat que això significa. La situació ha generat un conflicte territorial que creixerà i que condueix, a mitjà termini, de manera inexorable, al desmembrament de l'Estat espanyol. 

La corrupció i la manca d'escrúpols, la infàmia dels qui han utilitzat el poder atorgat pel poble a favor del seu propi benefici, han allunyat la política dels ciutadans i han fixat tots els polítics, sense distincions, al punt de mira de l'escrutini públic. Temps enrere el conflicte ja hauria esclatat però, avui, el poder omnímode de l'Estat ho impedeix. Encara no entenc que el nombre d'escraches no augmenti.

A Espanya, el cap de l'Estat té una amiga que presumptament viu dels fons públics; té el gendre i la filla imputats, presumptament, per haver robat els ciutadans a cabassos; sembla que el president del govern i el seu partit, presumptament, han cobrat d'amagat d'empreses amb contractes amb les administracions; l'anterior president del Consell General del Poder Judicial va dimitir per haver-se passejat amb el seu amic per Marbella, a la salut dels contribuents; sembla que hi ha alcaldes que, presumptament, estan a sou de la màfia russa; portaveus parlamentaris i càrrecs de tots els partits cauen imputats diàriament i tots coneixem regidors enfangats. 

Cal una regeneració profunda, total, de l'Estat; cal per resoldre aquesta crisi de valors. Potser comença a ser hora que el president del govern espanyol dissolgui les Corts i convoqui unes eleccions constituents per proclamar una república federal. Necessitem un país nou, realment democràtic i respectuós amb tothom.

Visca la república!

(article publicat al Punt Diari el 19-04-2013)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada