dimarts, 8 de febrer del 2011

No al pressupost

Dijous passat el Ple va rebutjar les al·legacions presentades pel grup socialista i, en conseqüència, el pressupost municipal va quedar aprovat definitivament. Haig de reconèixer que l’any passat vaig dir que aquest any no hi hauria pressupost i que finalment n’hi ha hagut; ara bé, veient el pressupost que ha aprovat el govern municipal, més valdria que s’hagués prorrogat l’anterior.

El pressupost té greus irregularitats que ens porten a una situació molt difícil; una situació que necessitarà de diversos anys de molta contenció per a arreglar-se. Per començar, cal fer una fotografia de la situació en què es troba la casa en aquest moment: 880.000,00 € de dèficit, - 1.280.000,00 € de romanent de tresoreria (són els diners que tenim a caixa més els que ens deuen menys els que devem) i un estalvi net negatiu d’1.659.000,00 € (en síntesi: ingressem molt menys del que paguem cada mes). D’altra banda s’ha revelat que el govern té al voltant d’1.200.000,00 € al calaix sense consignació pressupostària (és a dir: que s’han gastat sense tenir els diners per fer-ho). Algú recorda el linxament públic a què va sotmetre l’Alcalde el regidor Llueca per 167.000,00 €? Unes acusacions ben lamentables tenint en compte l’excepcionalitat de la CCC’09 i l’èxit assolit.

El problema es produeix quan el govern actua com si no conegués aquestes dades i ens proposa un pressupost que farà ridícules aquestes xifres. D’entrada, és un pressupost que no conté ni un sol euro en inversions: les inversions que s’han previst són amb càrrec a feines no executades d’altres anys. La raó de no fer inversions és que les tenim prohibides si no es posa en marxa un pla de sanejament aprovat pel departament de finances de la Generalitat. De tots és sabut que en Santi Vila en nega la necessitat, però en Francesc Canet ha manifestat públicament la necessitat de fer un Pla de viabilitat.  

No obstant això, el motiu principal del "no" és la no reducció de  la despesa, ja que fins i tot s’augmenta en 80.000,00 € de despesa institucional del senyor Alcalde. El govern, per tal de poder cobrir pressupostàriament aquesta despesa, ha falsejat els ingressos de l’Ajuntament fins a uns límits surrealistes: ha previst 14.100.000,00 € d’ingressos d’IBI, quan l’any passat només es varen ingressar 11.300.000,00 €; ha previst recaptar 2.615.000,00 € d’endarreriments IBI, quan fa anys que no es recapten endarreriments i no s’ha previst dotar els serveis tributaris de la casa de recursos per a aconseguir aquest ingressos; han previst incrementar la recaptació en multes en 105.000,00 € més. Tot això sense reduir ni una sola despesa ens porta a un enorme dèficit de quasi 6.000.000,00 € l’any vinent

El regidor d’Hisenda va manifestar el dia del ple que li sabia greu com anaven les coses, que havia treballat molt, que costava molt quadrar un pressupost i que no se sentia ben tractat. Ens va dir que aquest era el seu darrer pressupost (no es tornarà a presentar). Jo, per la meva part i des de l’estima personal que li tinc, només puc dir que m’alegro que no faci cap més pressupost perquè va arribar que hi havia 5.000.000,00 € de superàvit i marxarà amb un dèficit de -6.000.000,00 €. Espero que els ciutadans ens ajudin a impedir que en Santi Vila tampoc no ens faci cap més pressupost, perquè estem a un pas de ser intervinguts.

Això sí: les nostres al·legacions demanant la reducció de despesa varen ser desestimades.

(article publicat al setmanari Empordà el 8 de febrer d'enguany)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada