divendres, 26 de març del 2010

No. Aixi, no. Siguem seriosos

(article publicat a Hora Nova, avui 26 de març)



Al proper ple del mes d’abril es portarà a aprovació un conveni amb la Catequística per tal de poder rehabilitar l’edifici i cedir-ne l’ús a la Ciutat. Si fem un xic d’història, ja es van signar dos convenis amb el Patronat de la Catequística els anys 2001 i 2006. Per tant, és evident que, històricament, l’ajuntament ha tingut interès en la recuperació d’aquest espai.
En la meva opinió, la recuperació de qualsevol espai escènic o cultural és una prioritat ciutadana. Recordareu que en la conferència que vàrem fer amb motiu dels dos anys de govern de coalició vam deixar ben clar que, per nosaltres, el futur de la ciutat passava per l’establiment d’una potent indústria sociocultural a Figueres. Així doncs, és ben clar que des del PSC, tant històricament com estratègica, apostem per la signatura d’aquest conveni.
Dit això cal establir certes puntualitzacions que al nostre entendre haurien de servir per a fer la feina ben feta, ajustada a dret i, sobretot, dimensionada al context econòmic que ens toca viure. Tots sabem que la liquidació del pressupost no serà bona, i no ho critico,perquè els serveis s’han de prestar, però això ens obliga a tocar de peus a terra, a no ser frívols, a trobar fórmules que no hipotequin la butxaca dels figuerencs.
Anem per parts: al conveni que s’aprovarà,s’estableix el pagament d'1,2 milions d’euros en 3 anys per 25 anys de lloguer de l’edifici. El Patronat destinarà els diners a la rehabilitació de l’immoble. El pagament es produirà amb la següent temporalització: 250.000,00 € el 2009, 450.000,00 € el 2010 i 500.000,00 € el 2011. Són quantitats molt importants que, en aquest moment, i molt a pesar meu, no poden ser assumides per la Corporació. Penso que la ciutat necessita tornar a seure amb el patronat i trobar altres vies de finançament o, si més no, formes de pagament alternatives. El context no és el mateix que dos anys enrere: ja no queda romanent de tresoreria i cal vetllar per mantenir els serveis més bàsics per als ciutadans. Utilitzant criteris empresarials (que tant agraden a Santi Vila) aquesta és una “operació” d’alt risc en termes de responsabilitat econòmica, però també, i sobretot, moral amb tots els ciutadans i ciutadanes de Figueres.
D’altra banda, l’expedient presenta gravíssims informes del secretari i de l’interventor de la corporació en els quals s’indica que el que es firma no és un conveni sinó un contracte d’arrendament encobert amb un pagament anticipat de 4.000,00 € mensuals. L’informe del secretari conclou que pràcticament tots i cadascun dels acords vulneren la legalitat o són inoperants o inaplicables, com el que diu que en cas de dissolució l’Ajuntament és el primer creditor! Vés: resulta que l’acord no es pot inscriure al Registre de la propietat; per tant, aquesta garantia és una pura fal•làcia. El secretari alerta també que l’acord ha estat redactat per una persona que no té coneixements bàsics sobre contractació i, per tant, és deficient. Això vol dir que els interessos del figuerencs són confiats per en Santi Vila a persones que tenen altres qualitats, però no les necessàries per fer la feina que se’ls encomana.
L’interventor municipal diu al seu informe que no existeix consignació pressupostària per fer front al pagament d’aquests imports i que la despesa que generaran s’ha d’aplicar als capítols relatius a despesa corrent, ergo, als recursos per a contractar guàrdies, mestres de la llar d’infants o assistents socials. L’interventor també alerta que no existeix cap informe que justifiqui ni el preu ni la viabilitat d’aquesta operació, que el que hi ha són un parell de quartilles amb uns números que no s’aguanten per enlloc i on no hi consta signatura.
Com deia, tant històricament com estratègica estem d’acord en la recuperació d’un espai cultural, però així ens fa recança. Hem de ser responsables i ponderar les capacitats econòmiques del nostre ajuntament, hem de ser capaços de muntar un expedient que resulti immaculat des d’un punt de vista jurídic i, per tant, exquisidament responsable amb els interessos dels figuerencs i les figuerenques. Si ho fem de forma correcta, tots en direm bé... i estic segur que el Patronat de la Catequística seria el primer a articular una opció correcta i ponderada.

2 comentaris:

  1. Mmmmm... I tantes voreres fetes malbé... Amb carrers i accessos impossibles per a persones amb dificultats de mobilitat. Espais culturals prioritat, sí, ciutadans, encara més.

    ResponElimina
  2. D'acord amb l'anterior comentari. Hi han voreres fetes malbé, carrers amb poca il.luminació, fanals trencats i que són substituïts per cons, escombreries trencades, etc...
    Em sembla bé tot els temes però crec que hi han d'altres a més a més.

    ResponElimina