dilluns, 21 de març del 2011

Comarca, seguretat i fermesa

A hores d’ara, tothom és conscient de què a Figueres es pateix un greu problema en matèria de seguretat; bé tothom potser no ja que l’alcalde Vila supedita l’increment d’efectius policials a l’increment dels ingressos, la qual cosa és una afirmació pueril si tenim en compte com estan els ingressos municipals a la ciutat. Però quan diem que Figueres té un problema de seguretat, també estem dient que una part important de la comarca també el pateix, i de manera viva i immediata tots els municipis que es troben a l’entorn de Figueres i que, en bona mesura, depenen de la feina dels Mossos d’Esquadra per garantir la seva seguretat.

És per això que no seria lògic reclamar, com és reclama, que els Mossos d’Esquadra concentrin la seva feina a Figueres i deixin de banda la resta de la demarcació, no és lògic i segurament els més agosarats ho titllarien de deslleialtat institucional i menystenir als municipis veïns de forma gratuïta. I probablement també, el més lògic és que Figueres intenti solucionar els seus problemes de seguretat i, de passada, contribuirà a solucionar els d’altres municipis veïns.

La solució tant a curt com a mig termini passa per incrementar la presència policial a la ciutat, de manera que en el mínim temps possible Figueres compti amb el nombre d’efectius recomanats que és de 2 agents per cada 1.000 habitants, i no els 1’3 agents actuals per cada 1.000 habitants; això és factible invertint els pocs recursos de què disposa l’Ajuntament en seguretat i no en mobiliari urbà, per molt bonic que sigui. D’aquesta manera i alhora que anéssim introduint nous sistemes de prevenció del delicte, vinculats a les noves tecnologies que són viables i econòmicament raonables, podríem redreçar una situació que s’està estenent per la ciutat com una bassa d’oli.

Quin efecte tindria posar càmeres de videovigilància al centre de la ciutat, si no hi ha efectius que puguin actuar d’immediat davant de la comissió d’un delicte? L’efecte, al meu entendre, seria veure en viu i en directe com es cometen delictes i com no es pot actuar per manca de recursos humans en matèria de seguretat.

També cal tenir en compte que la Guàrdia Urbana de Figueres és prou capaç de garantir la seguretat ciutadana sempre i quan tingui el nombre de persones adequades i el material òptim per dur a terme la seva feina; després es pot parlar de cooperació entre diversos cossos policials, operacions conjuntes i altres elements de coordinació policial i judicial imprescindibles per a garantir, finalment, que el ciutadà estigui segur a casa seva i pugui anar per la ciutat sense la por que pateixi un atracament, una estrebada, què li cremin el cotxe o li rebentin un vidre per buidar-li el seu interior.

Una capital comarcal que vol exercir de tal, ha de saber quines són les seves obligacions, quins els seus reptes i deixar clar al delinqüent que se’l perseguirà i se’l posarà a disposició de la justícia. Això, actualment, a Figueres és difícil de veure-ho, bàsicament perquè malgrat comptar amb un cos policial preparat i molt professional, es veu desbordat per la realitat quotidiana de la ciutat. El govern tindrà el nostre suport en tot allò que sigui realment, aprofundir en la millora de la seguretat però de manera objectiva, no només per treure alguna fotografia a la premsa.

No dubto ni per un moment que ens cal més fermesa en matèria de seguretat. Podem redactar molts codis de seguretat, molts protocols d’actuació, podem reunir-nos amb centenars de veïns per dir-los que tot anirà millor a partir d’ara, però si no som capaços d’afrontar la base del problema, és més que evident que mai acabarem d’arribar a una solució satisfactòria i, per tant, només acabarà perdent-hi la ciutadania.

2 comentaris:

  1. En èpoques de crisi econòmica tan important és la gestió adequada dels recursos econòmics del municipi, com la seguretat dels ciutadans en el dia a dia.Mes seguretat no és necessàriament més repressió,sinó més aviat més presència policial i aquesta és impossible quan els recursos econòmics que podrien servir per augmentar la plantilla de guàrdies urbans, serveixen per inaugurar figuretes i escultures per mes vangloria del Sr Vila.

    ResponElimina
  2. Totalment d'acord. N'estic fart de veure com es malbaraten els diners. Heu sentit els anuncis a la ràdio per demanar que la gent pagui l'escultura de Sant Jordi? Quants diners han costat? Quant ha costat la pàgina web que s'ha fet per a donar suport als anuncis de la ràdio? Hom diria que l'ajuntament, per poder dir que les escultures les ha pagat la ciutat, es gasta tants o més diners en publicitat per a que la gent pagui. Fins on arribarà aquesta gestió lamentable?

    ResponElimina