dimecres, 6 de febrer del 2013

Sobre el dret a decidir

Avui, si m'ho permeteu, transcriuré la meva intervenció al darrer ple (ahir, 5 de febrer) quan es va tractar el dret a decidir.

"Ens trobem davant una crisi a tots nivells a la nostra societat. Els casos de corrupció, de tràfic d’influències i tota mena de delictes presumptes o sentenciats estan a l’ordre del dia entre polítics, banquers, empresaris, partits o, fins i tot, sindicats. La conseqüència de tot plegat és que les persones en paguen les conseqüències i que el país literalment s’enfonsa. 

Estem convençuts que a Espanya cal una profunda reforma de les institucions i, si m’ho permeten, fins i tot un canvi de règim; per què no una república federal? Cau i net! 

A Catalunya estem en una situació similar que també requereix actuar, i això s’ha de fer en el marc del dret a decidir, per construir un país millor i més just, i no només per canviar banderes i himnes. 

Dit això: avui presentem la moció que el PSC va presentar al parlament de Catalunya -on va ser rebutjada-, que conté dues idees bàsiques: la consulta ha de ser vinculant (i això suposa que sigui legal i acordada). Alguns volen fer veure que només demanem una consulta legal per evitar-la.Tot al contrari: per a nosaltres aquest és un tema seriós i, per tant, volem fer-ho bé (si m’ho permeten, a l’anglesa) per tal que votem una pregunta clara en una consulta amb el cens i amb totes les garanties democràtiques i jurídiques possibles. Però, sobretot, volem que el que en surti sigui acceptat i respectat tant per Espanya, com per la UE i el concert de les nacions. No crec que aquesta sigui una aspiració il·legítima ni poc patriòtica. Al contrari, pretén garantir un futur al nostre país més enllà d’interessos partidaris, fins i tot en el marc de l’autodeterminació: no ens fa por la paraula; ens fa por la utilització que Convergència en fa per estigmatitzar i excloure de tot el procés una part molt important del país, entre els quals ens comptem. 

Ara bé, votarem a la moció aprovada al Parlament de Catalunya. Els socialistes de Figueres ho fem des de la nostra profunda convicció republicana i d’esquerres. No serem nosaltres qui posarà pals a les rodes, al contrari, malgrat que pensem que la proposta de CiU i ERC no és prou seriosa i que simplement serveix a interessos electorals de CiU i a la bona fe d’ERC. No obstant això, hi donem el nostre suport per una qüestió democràtica. Però quan no surti bé, exigirem responsabilitats polítiques als qui han tapat la seva ineficiència i la seva incapacitat per trobar una sortida al conflicte institucional i territorial a què ens van abocar la sentència de l’estatut i l’irresponsable recurs interposat pel PP. 

Hi votem, doncs, a favor, però volem deixar ben clar que: 

1.- Va ser confegit d’esquenes al parlament per dos partits i va ser corregit a correcuita. Només hi veiem una intenció partidària d’excloure. Estem convençuts que es va fer amb una clara intenció de confrontació entre partits i territoris, sense diàleg, amb imposició i intransigència. Un mal inici per a una transició nacional guiada per un pèssim líder. Només la voluntat final d’ERC va possibilitar trobar un consens; inicialment, ni amb UDC no n’hi va haver. 

2.- La forma de fer aquest document va exemplificar a la perfecció la visió patrimonial de CiU els darrers 30 anys. 

3.- Després de la negociació només van aconseguir sumar-hi IC-V, en una demostració de què la declaració havia nascut tocada per l’opacitat i l’interès de CiU d’excloure el PSC. 

4.- Tot i que les maneres ens fan comprendre (i en certa manera, avalar) la decisió dels nostres companys del Grup parlamentari de votar-hi no, des de Figueres votem que sí (amb el coneixement explícit de la direcció del partit), i fem confiança al govern, tot i que tenim la convicció que aquesta declaració ens porta a un escenari de no fer res -dubtem que CiU acabi fent la consulta- o bé a fer una consulta de costellada que no tingui l’aval de ningú, excepte el dels seus promotors, i que només serveixi per als seus interessos electorals i per seguir dividint sense avançar la solució dels nostres problemes, atès que no hi ha un full de ruta clar que doni autoritat moral a Catalunya per a presentar resultats davant la Comunitat internacional. 

Des de Figueres demanem poder anar a votar per poder decidir i que el que surti de la consulta sigui llei. Si això no es concreta, sortirem de qualsevol intent de fer una consulta no vinculant. "

1 comentari:

  1. Em sembla una intervenció brillant. Només vull manifestar una objecció al comentari que fas respecte a la "bona fe" d'ERC. A aquestes altures de la pel·lícula si m'ho permets, crec que no es pot parlar d'ERC amb aquesta ingenuïtat.

    ResponElimina