dijous, 24 de febrer del 2011

Figueres 2015, un model per a una ciutat millor

Aquest matí he presentat davant una part de la societat figuerenca el model que presento per fer de Figueres una ciutat millor. 

En primer lloc, he compartit amb els assistents una diagnosi que és ben coneguda: com la resta del país, Figueres està afectada per una greu crisi econòmica amb un elevat índex d’atur. Competim amb ciutats properes que ens porten avantatge. I també rivalitzem, en aquest món global, amb ciutats d’arreu del món, per exemple com a destinació turística. Necessitem augmentar l’activitat econòmica figuerenca, i per fer-ho tenim un gran potencial: una ciutat a una escala ideal, agradable i humana, amb connexions envejables i un patrimoni artístic de primer ordre, especialment a l’entorn de Salvador Dalí.

Tenim una oportunitat en un sector que resisteix amb solidesa una situació de crisi: el turisme urbà cultural. Per tant, hem de dirigir Figueres cap al futur esdevenint referent en el turisme cultural urbà.

Amb la vista posada a l’any 2025, considero que hem d’apostar de manera prioritària pels nostres cinc pilars d’èxit: la Cultura, el Turisme, el Comerç, els Serveis, i l’ordenació Urbanística. Amb l’horitzó de ser una ciutat líder a Catalunya en qualitat de vida crearem una Figueres millor.

El model de Figueres 2015 s’inicia forçosament per l’endreça urbanística. Les ciutats que ens són competidores tenen el planejament actualitzat des de fa 10 anys. No podem competir en un entorn tan canviant sense disposar d’una ordenació urbanística que estableixi des del consens però amb claredat les ambicions de la ciutat i els espais per assolir-les. Les persones han de poder llançar-se a invertir i treballar sense fer-ho precàriament, amb l’objectiu col·lectiu d‘esdevenir la capital cultural i comercial de referència a la Catalunya del Nord i les comarques de Girona. La implementació d’un urbanisme planificat ens farà capital.

Proposo que la ciutat s’ordeni al voltant d’espais lliures, parcs i places. Són els pilars de l’ordenació urbanística, als que anomeno “parcs”: espais residencials, d’equipaments i de zones de desenvolupament econòmic. Aquests parcs estaran connectats per vies arbrades que permetran un bon desenvolupament del transport públic i facilitaran els usos per part de vianants i bicicletes. L’avinguda Salvador Dalí es convertirà en una via de caràcter urbà que connectarà el futur Parc del Manol-Sant Pau de la Calçada amb el Parc del Castell. Cada parc comptarà amb equipaments de caràcter cultural i educatiu que vagin més enllà de la pròpia ciutat, perquè l’estratègia permet impulsar i ampliar la xarxa de museus de la ciutat amb una nova estructura cohesionada, dotant-nos de bons instituts de secundària i complementant-los amb estudis universitaris vinculats a cultura i turisme. L’escala local del model preveu els usos en l’àmbit esportiu, docent, sanitari, cultural i comercial.

La Figueres de 2015 farà un notable canvi. Gràcies a la seva situació geoestratègica i a les seves comunicacions la nostra ciutat ha de tornar a situar-se en una posició de lideratge indiscutible. Innovadora, sostenible i cultural, aquest és el meu model per a una Figueres millor, la Figueres del futur que comença ara. Cal el compromís de tothom per fer possible que Figueres guanyi en les properes eleccions municipals!

Podeu consultar el document complert de la presentació clicant AQUÍ

8 comentaris:

  1. O sigui... cap idea per incentivar la creació de Pimes sinó més aviat carregar-se les existents creant empreses públiques fent competència deslleial, etc. etc. etc. .... moltes paraules per no dir res... si vols fer alguna cosa nova cal que llegueixis d'altres llibres i augmentis el teu camp visual.

    ResponElimina
  2. Benvolgut anònim.;

    Al document no parla de crear cap empresa pública, parla de crear un institut de promoció per ajudar i promocionar l'activitat privada al voltant de la cultura, el comerç, la gastronomia i els serveis. Parla de dotar-nos d'un planejament que permeti l'ampliació de la zona comercial, l'establiment de noves activitats de restauració, hotels i serveis, explica que pretenem fer-ho mitjançant la construcció urgent de les rondes (de 4 carrils i sense bots ni més rotondes) per tal de tenir un centre més amable amb els Figuerencs i els visitans i alhora permetre un tràfic ben ràpid per a que les empreses situades als polígons de la ciutat puguin situar i rebre les mercaderies el més ràpidament possible a les infrastructures de comunicació.
    El document també parla de política econòmica dirigida a focalitzar els esforços econòmics de l'administració a la promoció de polítiques de suport i ajut a empreses i emprenedors vinculats als sectors que considem estratègics i que t'he esmentat més amunt,
    El document parla de la promoció de la marca Dalí i de la necessitat d'aconseguir que els visitants es quedin a fer turisme urbà que és el que resisteix millor la crisi.
    Volem convertir Figueres abans del 2025 en un referent europeu en turisme cultural i urbà i per això precisament busquem derivar el màxims recursos possibles a aconseguir la creació d'empreses i llocs de treball.
    Et reitero que al document no hi ha referència a la creació d'empreses públiques i molt menys per fer competència ningú. Al contrari, més activitat econòmica, més llocs de treball i menys despesa supèrflua per poder invertir el retorn en seguretat, promoció econòmica i política social.

    Salut

    ResponElimina
  3. No us feia darrere dels brivalls (de fet, em costa de creure), però l'article d'aquell noiet de caràcter agre i poc amic de tot el que no sigui lloança cap a la seva persona, us titlla de tot menys de makus. Aquest noi cobra d'Ecoserveis per escriure a premsa les ximpleries que escriu. Si algú fos tan amable de destapar-ho, tots viuríem millor. Gràcies.

    ResponElimina
  4. He llegit l'article d'aquest senyor. Sorprenen moltes coses, però sobre tot que, atesa la seva constitució física i el seu rol en la "ciutat dels detalls", titlli altres de "bufons". Viure per veure!

    ResponElimina
  5. Benvolgut Anònim.;

    Efectivament nosaltres no estem darrera els brivalls. Darrera aquesta publicació hi ha una persona amb noms i cognoms, en aquest sentit acabo de trametre al Setmanari Empordà un burofax demanant al seu director que comuniqui al Sr. Ferrer que posem en marxa el dret de rectificació previst a la Llei Orgànica 2/1984 de 26 de març. D'altra banda he anunciat que ens reservem totes les accions civils i penals que en dret ens puguin emparar contra el Sr. Ferrer per la resta d'injúries expressades en l'article.
    Pel que fa al que em dius sobre Ecoserveis, aquest grup polític ha estat exclòs del Consell d'Administració i per tant no puc demanar res. Vull fer-te notar que l'oposició municipal no en forma part d'aquell Consell i en conseqüència no podem exercir cap tasca de control.

    salut

    ResponElimina
  6. En resposta al primer anonim, pots aclarir-nos que es fa a l'ajuntament actualment per estimular l'empresari local?... Un sopar i una foto amb l'alcalde i després clatellada amb l'IBI i la resta de taxes?...
    O és que les pimes que cal estimular són el Bon Retorn, el Duran i el Motel? Això explicaria els 70.000€ que en Vila s'hi va gastar l'any passat pagant tots nosaltres...

    ResponElimina
  7. imperdible:
    www.danielferrerisern.blogspot.com

    ResponElimina
  8. A l'anònim 1. O sigui, que no ens llegim ni una línia del que explica aquest home en el seu bloc, i ens permetem el luxe d'anar pontificant, no? O potser és que aquest anònim s'ha equivocat i es llegeix la inexistent planificació d'aquest govern.
    No sé què vol fer el govern amb les empreses, però ara per ara només sobreviuran les de seguretat privada, veient com gestionen el vandalisme a la ciutat. No m'estranya que l'alcalde vagi tot el dia amb urbans que li fan de guardaespatlles.

    ResponElimina